Abuzer Gaffari Türbesi
Abuzer Gaffari Türbesi - Görsel 1
2 Fotoğraf
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

Abuzer Gaffari Türbesi Hakkında

Abuzer Gaffari’nin sahabelerden olduğu bilinmekle beraber Adıyaman yöresinde savaşırken düşmanlar tarafından şehit edilip bu yöreye gömüldüğü biliniyor. Peki Abuzer Gaffari türbesi nerede ve ulaşım nasıl sağlanır? Abuzer Gaffari Türbesi Adıyaman ilinin Ziyaret Köyü’nde yer alıyor.  Adıyaman’ın en bilinen bölgelerinden biri olan ve merkeze yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunan türbenin, 4. Murat tarafından Bağdat seferi dönüşü sonrası yaptırıldığı rivayet ediliyor. Turistler tarafından en fazla ziyaret edilen türbelerinden biri kabul edilen Abuzer Gaffari Türbesi’ne genelde sünnet edilecek çocuklar, yeni evlenecek olan çiftler ve yakınları gelerek burada dua ediyor. Bunun yanı sıra bölgede yer almış olan ‘’Ziyaret Çayı’’ ise yemyeşil ve canlı ortamı ile görülmeye değer.

Adıyaman’ın popüler yemekleri arasında ise;

  • Besni tavası
  • Buhara pilavı
  • Yarpuzlu köfte gibi birbirinden farklı leziz yemekleri yer alıyor. 

“Abuzer Gaffari türbesi nedir?” sorusu çeşitli şekillerde cevaplanabilir. Halk arasında Abuzer Gaffari olarak bilinen Ebu Zer, İslam peygamberi ile beraber Mekke’den Medine’ye hicret etmiş Muhacir Müslümanlar arasında yer alıyor.

Abuzer Gaffari Türbesi Gezi Rehberi

Abuzer Gaffari, Adıyaman gezilecek yerler listesinde kesinlikle görülmesi gereken konumlar arasında yer alıyor. Tarihi ve doğal güzellikleri şu şekilde sıralamak mümkün.

  • Pirin Ören: Adıyaman- Malatya yolu üzerinde yer alan antik kent, yaklaşık 200 adet kaya mezarlarından oluşmuş bir yapı. Kommagene’nin en büyük 5 şehrinden biri olan Ören’de, kaya mezarlarının yanı sıra halk tarafından halihazırda kullanılmakta olan çeşme mevcut. Giriş ücreti ücretli olup, alanda ayrıca sarnıç, altar, sunak ve Bizans dönemine ait duvar yapıları bulunmakta. Burada yer alan mağara evlerinin daha önceden sosyal amaçlı kullanıldığını da göstermekte. Tarihe ilgisi olan turistlerin halihazırda kullanılmaya devam eden çeşme, nekropal ve kaya mezarlarını ziyaret etmeleri tavsiye edilmekte.
  • Nemrut Dağı ve Kommagene Krallığı: Nemrut Dağı’nın Ulusal Park sınırları içinde yar alıyor. Bizans İmparatorluğu ve Kommagene Krallığı’nın hüküm sürdüğü topraklarda pek çok tarihi ve arkeolojik değer bulunuyor. Bu tarihi kalıntılar arasında, Cendere Köprüsü, Arsemia, Eski Tahta ile Nemrut Dağı Tümülüsü dikkat çekiyor.
  • Karakuş Tümülüsü: Kahtanın yaklaşık 12 km kuzeyinde yer almış olan Tümülüs, anıt mezar yeri olarak inşa edilmiş. İnşa edilmiş olan bu anıt mezarın, Kommageneliler tarafınca Roma krallıklarına bağlılıkların ifadesini simgelemekte olup, Tümülüs etrafında çeşitli kabartma ve heykeller yer alıyor. Tümülüse Karakuş adı verilmesinin sebebi ise kartal heykeli sütunun olması.
  • Cendere Köprüsü: Abuzer Gaffari türbesi yorumlar sayfasında ziyaretçilerin deneyimlemiş olduğu Cendere köprüsü, Cendere Çayı üzerine kurulmuş. Karakuş’un yaklaşık 10 km kuzeyine düşmüş olan köprünün 4 ayağında 4 ayrı sütun bulunmakta olup, sütunlar üzerinde dikiliş amaçlarını doğrulayan kitabeler yer alır. Hala trafik akışlarında kullanımının yaygın olduğu köprünün uzunluğu ise 117,5 metre.
  • Arsemia : Eski kale olarak bilinen Arsemia, Kommagene medeniyetinin tüm gizemi bu yazıtlardan çözülmüş. Yazıtlar, Grekçe yazılmış olup, kitabe uzunluğu yaklaşık 158 m uzunluğunda.
  • Yeni Kale: Kahtanın 26. km kuzeyinde yer almakta olup, Kocahisar köyü içerisinde yer almakta. Tek bir girişi olan kalenin içerisinde hamam, cami, su depoları ve dükkanlar bulunmakta. Kalede Kara Tahta Çayı, bir zamanlar kalenin su ihtiyacını karşılamaktaydı. Yeni kalede ayrıca güvercinlikler bulunmakta.
  • Nemrut Dağı Tümülüsü: Adıyaman ilinin yaklaşık 86 km doğusunda yer alan Nemrut Dağı, Toros dağının adeta bir uzantısı. Dünyanın 8. Harikası olarak bilinen bu yerde, heykeller iki terasta aynı sırayla yer alıyor. Bir de bu heykellerin yanındaysa aslan ve kartal heykelleri bulunuyor. Hayvanların kralı konumunda yer alan aslan, yeryüzünün gücünü, tanrıların habercisi konumunda yer alan kartalsa göksel gücü sembolize etmekte.

Sizler de Abuzer Gaffari Türbesi gezi rehberine ait Adıyaman ilinin merkezinde yer almış olan doğal- tarihi güzelliklerini gezebilir, ünlü otellerinde rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

Yorum / Değerlendirme

Abuzer Gaffari Türbesi
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?