Bugüne kadar Covid-19 için pek çok aşı geliştirildi. Ülkeler vatandaşlarını tek doz ya da iki doz olarak aşılamaya, bu sağlık krizini yenmeye uğraşıyor. Türkiye’de ise henüz bir yerli aşı kullanılmaya başlanmadı, ancak ülke genelinde Çin aşısı olan Sinovac ve Alman aşısı olarak bilinen Pfizer-BioNTech aşısı kulllanılıyor.
Peki AB Bu Aşılar Konusunda Ne Diyor?
ABD genelinde EMA onaylı bu aşılar kullanıldığı için Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, yaz aylarından itibaren aşı yaptırmış tüm ABD vatandaşlarına seyahat kısıtlamalarının kaldıracağının sinyallerini veriyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 27 AB üyesi ülkenin, EMA tarafından onaylanan aşıların uygulandığı herkesi ülkelerine kabul edeceğini belirtti.
O Halde AB Tarafından Onaylanmamış Aşıları Olan Kişiler Avrupa’ya Seyahat Edemeyecek mi?
Her ne kadar sadece EMA onaylı aşıları olanların AB’ye girmesi söz konusu olsa da hala EMA tarafından onaylanmamış aşılar da bulunuyor. Bu aşılar zamanla bu kurum tarafından onaylanır mı yoksa onaylanmaz mı, bu konuda henüz net bir bilgi bulunmuyor. Özellikle Çin aşısı Sinovac ya da Rus aşısı Sputnik V, EMA tarafından henüz onaylanmadığı için bu aşıyı olan kişiler gelecekte AB ülkerine girip giremeyeceğini ya da bu konudaki prosedürlerin ne olacağını henüz bilmiyor. Türkiye’de de en çok kullanılan aşı Sinovac olduğu için Türk vatandaşları da bu konuda bilgi sahibi olmaya çalışıyor.
Avrupa Komisyonu yaptığı bir açıklamada, sağlık personellerinin, mevsimlik işçilerin, ailevi nedenlerle veya eğitim için AB ülkelerine gitmek isteyen kişilerin, aşı olup olmadıklarına veya hangi ülkeden geldiklerine bakılmaksızın AB'ye girmelerine izin verilmeye devam edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu koşulları sağlayan kişiler bugüne kadar zaten AB ülkelerine girebiliyorlardı. Avrupa Komisyonu da bu uygulamanın devam etmesi gerektiğini belirtiyor.
Aşı üretimi her ne kadar tüm hızıyla devam etse de, lojistik anlamda yaşanan sıkıntılardan dolayı aşılar zamanında ve talep edilen miktarda ülkelere ulaşamıyor. Bu durumda da ülkeler alternatif aşılara başvuruyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde AB ülkesi Avusturya, henüz EMA tarafından onaylanmamış olan Sputnik V aşısından 1 milyon doz sipariş etmiş. Hatta bu aşıdan Almanya ve Fransa’nın da sipariş edeceği söyleniyor. Bu durumda Sputnik V aşısı EMA tarafından onaylanacak mı? Onaylanmasa da AB’nin güçlü ülkelerinden olan Avusturya vatandaşlarını, diğer AB üyeleri ülkelerine kabul etmeyecek mi?
Bu soruların cevabı henüz net değil, zira EMA aşılar üzerinde çalışmaya devam ediyor ve gerekli kriterleri sağlayan aşılara onay vermek için uğraşıyor. Ancak bahsettiğimiz dört aşı dışında bugüne kadar bir başka aşıya onay verilmedi. Fakat bu, başka aşılara onay verilmeyeceği anlamına gelmiyor.
Farklı ülkelerde yapılan aşı çalışmaları Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa İlaç Ajansı tarafından inceleniyor. Şu an için zaten yurt dışına turistik olarak seyahat etmemiz mümkün görünmüyor. Bize düşen EMA onaylı aşıları, AB ülkesi üyelerin aldığı kararları yakından takip etmek. Kısaca bekleyip göreceğiz. Ama her ne olursa olsun, önemli olan sağlıklı olmamız, bunu unutmayalım!