Mitolojik kaynaklar der ki; Spil Dağı ismini bereket tanrıçası Kybele’den almış. Diğer bir hikayeye göre ise Frigya Kralı Menos’un kızı Sibel’in bu dağda yaban hayvanları tarafından büyütülmesi nedeniyle dağa Spilos adı verilmiş.
Manisa’nın şehir merkezine 23 km mesafede yer alan Spil Dağı, biraz macera, biraz huzur arayanları tüm ihtişamıyla misafir ediyor. Haftanın beş günü çalışıp, kendinizi adrenalin dolu bir sakinliğin içinde bulmaya ne dersiniz? Bu hafta sonu, diğer hafta sonlarından biraz daha farklı olsun dedik, eski kuşağın kahramanı Manisa Tarzanı’nın öyküsünü birebir yaşayın istedik.
Ulaşım
1) Cuma akşamı iş çıkışı aracınıza atlayın.
İzmir – Ankara yolu üzerinden 37 km sonra
Sütçüler Köyü’ne ulaşacaksınız. Köyü takiben,
Spil Dağı Milli Parkı’na ulaşabilirsiniz. Maalesef 8 Ocak 2014 tarihi itibariyle bölgeye otobüs ve tur gibi toplu ulaşım imkanı kaldırılmış. Bu nedenle kendi aracınızla gelmenizi, yoksa bir araç kiralamanızı tavsiye ediyoruz. Bulunduğunuz şehirden
İzmir Merkez’e veya
Manisa Merkez’e otobüs, uçak ya da trenle ulaşım sağladıktan sonra, buradan da araç kiralayabilirsiniz. Spil Dağı, İzmir Merkez’den 50, Manisa Merkez’den ise 23 km uzaklıkta bulunuyor.
Konaklama
2) Milli Park’ın 1250 metre yüksekliğinde yer alan
Atalanı mevkiinde
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne ait 26 bungalovdan oluşan bir konaklama alanı bulunuyor. Önceden
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Ancak bungalovlarda yapılan çalışmalar nedeniyle şimdilik bir konaklama hizmeti verilemiyor. Bununla birlikte Spil Dağı’nda tuvalet, banyo ve bulaşık yıkama gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir de kamp alanı mevcut. Bungalovlardaki çalışmalar bitene kadar kamp alanında konaklamayı tercih edebilirsiniz. Fakat kamp alanı içerisinde yiyecek temin edebileceğiniz herhangi bir yer yok. Önerimiz,
Beşpınar ve Ayvacık köylülerinin yetiştirdiği doğal ürünlerden faydalanmanız olacak.
3) Konaklayacağınız alana geldikten sonra eşyalarınızı yerleştirin, biraz dinlenin ve orada bulunan kişilerden veya tesis yetkilisinden bölge hakkında birkaç bilgi edinin. Sonra da erkenden uyuyun. Yarın yorucu ve adrenalin dolu bir gün olacak.
Aktiviteler
4) Sabah erkenden kalkın, yanınızda getirdiğiniz yiyeceklerle ya da köylülerden temin edebileceğiniz doğal ürünlerle piknik alanına gidin ve doğayla baş başa bir kahvaltı keyfi yapın. Milli Park’ın içerisinde araçla ulaşılabilen
Koyun Sırtı mevkiinde yamaç paraşütü yapabileceğiniz bir alan bulunuyor. Evet, bu kulağa ürkütücü geliyor olabilir. Ancak bu adrenalini yaşamınızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
5) Paraşüt deneyiminden sonra öğle yemeği için piknik alanına geri dönün. Ağaçların gölgesinde, bol oksijenli bir öğle yemeğinden sonra 3 saatlik bir yürüyüş için kendinizi hazırlayın.
6) Spil Dağı’nda
10 farklı yürüyüş rotası bulunuyor. Milli Park görevlileri bu konuda fazlasıyla yardımcı oluyorlar. Ancak bazı rotalar için yöredeki köylerden rehber yardımı almanızda fayda görüyoruz. Biz yürüyüş için
Atalanı – Sülüklügöl rotasını izlemenizi tavsiye ediyoruz. Yürüyüşünüz yaklaşık 3 saat sürecek ve yürüyeceğiniz patika yol çok fazla belirgin değil. Bu nedenle yanınızda bir rehber bulundurmaya özen gösterin.
7) Yürüyüş boyunca karşınıza
yılkı atları çıkabilir. Korkmayın. Hatta bu atları görmek için bolca çaba sarf edin. Çünkü gerçekten çok güzeller.
8) Eğer kendinize güveniyorsanız, Atalanı üzerinde bulunan yoldan, 20 – 30 dakikalık bir yürüyüşle dağın zirvesine çıkabilirsiniz.
9) Yürüyüş sonrası konaklayacağınız alana geri dönün. Akşam yemeği için yine piknik alanını tercih edebilirsiniz. Bugün fazlasıyla yorucu ve macera dolu bir gün olduğu için erkenden uyuyacaksınız hiç şüphesiz. Bizce de biraz dinlenmeyi hak ettiniz.
10) Sabah erkenden uyanın. Elinize alacağınız ekmek arası sandviçlerle
Dulkadın mevkiinde bulunan ve bir zamanlar yerleşim yeri olarak kullanılan mağaraları ve doğal kaynak sularının aktığı bölgeleri ziyaret edin. Bu mağaralar oldukça ilgi çekici bir görünüme sahipler, bu nedenle bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.
11) Spil Dağı Milli Parkı girişinden aşağı inen yolda ünlü Niobe
Ağlayan Kaya’yı görmeden sakın buradan dönmeyin.
Dönüş Zamanı
12) Geri dönüş yolculuğunuzu biraz farklı kılmak niyetindeyiz. Dağdan aşağı inerken pek çok duraklama noktanız olacağı için fazla zaman kaybetmemenizi tavsiye ediyoruz.
13) Ağlayan Kaya bölgesinden şehir merkezine aşağı doğru inerken, sol tarafta 1484 yılında yapılmış olan
İvaz Paşa Camii’yi göreceksiniz. Bu camiyi de mutlaka ama mutlaka ziyaret edin. Bu bölgede çok sayıda cami, hamam ve mescit bulunuyor. Dilerseniz geri dönüş yolunuzu biraz uzatıp, içlerinden birkaçını ya da hepsini ziyaret edebilirsiniz.
14) Manisa’yı terk etmeden önce meşhur
Manisa Kebabı’nın eşsiz lezzetiyle kendinize güzel bir ziyafet çekin.
15) Son olarak
Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği’nden meşhur mesir macunu alın.
16) Önemli hatırlatmalar; yanınıza bol bol yiyecek alın. Milli Park içerisinde temin etmesi gerçekten çok zor. Rahat yürüyüş ayakkabılarınız, fotoğraf makineniz ve yedek pillerini yanınıza almayı da sakın ihmal etmeyin.
17) Spil Dağı, hem huzura hem de maceraya fazlasıyla doyabileceğiniz bir yer. Biliyorsunuz ki, maceranın tadı yakın dostlar olmadan asla çıkmaz. Bu nedenle Spil Dağı’na 5 – 6 kişilik bir arkadaş grubunuzla gitmenizi tavsiye ediyoruz. Şimdiden keyifli bir hafta sonu tatili geçirmenizi dileriz.