Çok değil, bundan bir yıl önce yorgun zihinlere şifa alternatiflerinden olan izole tatiller şimdilerde herkes için gereklilik! Çünkü 2020'de ha bitti ha bitecek derken pandemi bu yıl da dünyanın yakasını bırakmayacak gibi. Virüsten kaçmak demek de insandan kaçmak anlamına geliyor aslında. Popüler beldeler, dolup taşan restoranlar, kalabalığından hayat fışkıran sokaklar ve insan sıcağıyla ısınan plajlar bu yıl da biz bize çıkacağımız tatil rotalarında olmayacak muhtemelen. "Şimdiden bir plan yapayım, gidene kadar da hayalini kurup mutlu olayım" diyen tatilcilerdenseniz sizin için yazlık – baharlık – kışlık birçok tenha rota sıraladık bu yazımızda. Yolun götürdüğü her yerin sağlıklı ve keyifli olması dileğiyle…
Rotanız Karadeniz Bölgesi Olacaksa;
![karadeniz]()
Ne mutlu ki virüs doğayı sevmiyor! Yeşile tutkun, oksijene vurgun ve bulut ormanlarıyla mest olan bir doğa aşığıysanız Karadeniz Bölgesi tüm güzelliğiyle açmış kollarını sizi bekliyor. Karadeniz'in yaylaları, köyleri ve yemyeşil yol manzaraları arasında seçim yapmak oldukça zor. Ama en yükseği, en kuytusu neresi derseniz naçizane önerilerimiz var elbette ki!
1 - Pokut Yaylası / Rize
![pokut yaylası]()
Rize'nin gökyüzüne en yakın noktalarından biri olan yaylanın rakımı 2032 metre. Ulaşım için sağlam ve mümkünse 4X4 özellikte bir araçla gelmeniz gerekiyor. Dar ve uzun yoldan arşa çıkar gibi ilerlediğinizde sizi yeşilin her tonuyla boyalı bir cennet karşılıyor. Yazın gitseniz bile üşüten havası ciğerlerin alışık olmadığı türden bol oksijen içeriyor. Yanakları al al yapan, ruhu allayıp pullayan bu rotada yöresel organik sofralar da bulacaksınız. Dilerseniz çadır kurabilir ya da bungalovlarda konaklayabilirsiniz.
2 - Kavrun Yaylası / Rize
![kavrun yaylası]()
Yine Rize, yine doğa ve pek tabii ki özgürlük! Kavrun Yaylası Kaçkar Dağları'na en yakın yayla. Ormanların içindeki dar patikalarda uzun yürüyüşler yapabilir, yolun sonunda büyüleyici buzul gölleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu yayla biraz masal biriktirmek ve tabiatla aşk yaşamak için birebir. Yaylada konaklayabileceğiniz dağ evleri de bulunuyor.
3 - Düzköy / Trabzon
![düzköy]()
Rize'den başka bir şehre, Trabzon'a uzandığınızda henüz öyle çok bilinmeyen güzel bir köy önereceğiz size. Özellikle de kampçıysanız ve hem birkaç yayla gezip hem de düzlükte bir konaklama tercih ediyorsanız bu köy tam size göre. Düzköy hem köylüsünün misafirperverliği hem sofralarının lezzeti hem de Alazlı ve Karaptal Yaylaları arasındaki kavşak konumuyla gönül çelen bir rota. Üstelik bir yeraltı şatosu olan
Çal Mağarası'na yakın.
4 - Macahel / Artvin
![macahel]()
Karadeniz'in en doğusu, Gürcistan'ın da sınır komşusu Macahel. 18 köyden oluşan bu bölgenin bir kısmı da komşu ülkenin sınırları içinde. Ülkemizin ilk biyosfer alanı olan Macahel'in gittiğiniz döneme göre değişkenlik gösteren bir iklimi var. Bahar ve yaz aylarında yemyeşil, ama diğer aylarda bembeyaz bir karlar ülkesi gibi görünüyor. Virüsten kaçarken cenneti bulacağınız bir rota da burası!
Her Yol Ege'ye Çıkar Diyorsanız;
![ege]()
Mitolojisinden tutun, mavisinin cilvesine, yeşilinin neşesine Ege bizim canımız. Yola düştüğünüzde sizi çağıran öyle çok yeri var ki hangisini anlatsak bilemedik ve yine en kuytusundan, en sakininden birkaç yer seçtik.
1 - Kalem Adası ve Bademli Köyü / İzmir
![kalem adası ve bademli köyü]()
İzmir'e 1,5 saat uzaklıktaki Kalem Adası henüz pek bilinen ve akın akın gidilen bir yer değil. Bu yüzden Maldivler'e benzetilen ve içi cam gibi görünen denizi tertemiz. Bademli Köyü'ne bağlı bu bakir adada konaklamak için fazla alternatif yok, bu yüzden erken davranıp tek otelinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Ama isterseniz çok yakınındaki Dikili'de de kalabilir, kıyı boyunca konumlanan şifalı kaplıcalarından da faydalanabilirsiniz.
2 - Seferihisar / İzmir
![seferihisar]()
Seferihisar ülkemizde Yavaş Şehir (Cittaslow) unvanını ilk alan yer olsa da burada zaman kıyamayacağınız kadar çabuk geçiyor. Çünkü dinlendiriyor, yeniliyor ve virüsten kaçabileceğiniz birçok güzel koy ve köşe saklıyor. Seferihisar; Teos Antik Kenti, Sığacık sokakları ve deniz-güneş-kum üçlüsüyle doğayla en güzel anlaşan yerlerden. Buradan kalkan teknelerle Ege'nin ıssız sularına kavuşmanız da mümkün.
3 - Bördübet / Muğla
![bördübet]()
Çamların arasına gizlenip kendini saklamış Ege güzellerinden biri de Bördübet. Marmaris yolu üzerinden Datça'ya devam ederken göreceğiniz bu güzel koyda konaklamak da farklı bir deneyim. Azmak Nehri üzerinde konumlanan tesislerde hem nehir hem de deniz atmosferini yaşayabiliyor, kanoyla gezebiliyorsunuz.
4 - Selimiye / Muğla
![selimiye]()
Selimiye hem bir köy hem de kendinizi özel hissettiren donanımda tesisleri var. Marmaris'e 45 km mesafedeki bu köye gelirken yolun güzelliğiyle mest olabiliyorsunuz. Ayrıca 2 km'lik kıyı şeridinin her adımı da restoranlar, kafeler ve eşsiz bir deniz manzarasıyla dopdolu. Gözlerden ırak küçük koylarında maviliğe dalabilir, muhteşem sofralarında deniz ürünlerine doyabilirsiniz.
5 - Mazı / Muğla
![mazı]()
İçinizden bir ses "Bodrum, Bodrum" şarkısını mırıldanıyorsa ama şu günlerde fazla sosyal bulup uzak duruyorsanız sakin bir köşesini önerelim size! 8 turkuaz koyuyla Mazı, Bodrum'un bağrından kopup gelen en sakin, en huzurlu yerlerden biri. Mandalina ve çam ağaçlarının aromasıyla dolu havası ve dalgaların kıyıya vururken çıkardığı ses alışkanlık yapacak türden. Konaklamak için apart ve pansiyon alternatifleri de oldukça fazla.
6 – Kazdağları
![kazdağları]()
Egeli de diyebileceğimiz Kazdağları, Balıkesir ve Çanakkale arasındaki mitolojik bölgenin adı. Dağ, doğa, eski Yunan hikayeleri, mis kokulu zeytinlikler ve yüksek kaliteli oksijeniyle sadece memleketin değil dünyanın da en değerlilerinden Kazdağları. Kamp yapabilir, yürüyebilir, şelalelerinde yüzebilirsiniz. Burası tarihi keşfetmeniz için de ideal bir konum ve zeytinyağlı yöre yemeklerinin enfes lezzeti de tartışmaya kapalı!
İlginizi Çekebilir: Ülkemizin Mistik Coğrafyası Kazdağları'na Ait 10 Keşif Noktası
Hedefiniz Akdeniz İse;
![akdeniz]()
Güney kıyılarımız turizmin de can damarı. Yabancı turistlerin çokça rağbet ettiği bu destinasyonda sessizliği ninni gibi gelen ve burası da bize kalmış dedirten sakin yerler hala var.
1 - Çıralı / Antalya
![çıralı]()
Üremek için kuytu plajları tercih eden deniz kaplumbağaları buraya geliyorsa siz de pandemiden kaçıp Çıralı'ya gidebilirsiniz. Antik kent ziyareti, Yanartaş'ın ateşindeki gizem ve denizinin rengiyle Çıralı keşfetmeye, yaşamaya değer bir köşe. Doğal plajı ve ağaç evleriyle özgür bir tatil vadeden beldenin efsunlu bir atmosferi olduğunu da eklemeden geçmeyelim.
2 - Kaleköy / Antalya
![kaleköy]()
Kaleköy bir ada değil ama ulaşım sadece deniz yoluyla sağlanıyor. Kendini böylesine gizlemiş Demre'ye bağlı bu köye Üçağız'dan kalkan teknelerle ulaşabiliyorsunuz. Begonvillerin kuşattığı antik evleri, fotojenik sokakları ve tepeden bakan kalesiyle muadili olmayan bu güzel köyde pansiyon konaklaması yapabilirsiniz.
Ve Diğer Alternatif Rotalar
Güzelim memleketimizde gidilen her rotanın enerjisi farklı. Kimi yer kıpır kıpır atmosferiyle çağırırken kimi yerler var ki sakin haliyle kucağınıza huzur bırakıyor.
Gökçeada / Çanakkale
![gökçeada]()
İnziva ya da izolasyon denilince akla ilk "ada" denilen dar coğrafyalar geliyor elbette. Gökçeada da pandemi döneminde Covid-19'u kapıdan kovan ve çok az vakayla kurallara riayetini kanıtlamış cennetlerden. Rum evleri arasında gizli bir sanat keşfederken, geniş ve uzun sahil şeridi boyunca denize girecek tenha bir alan mutlaka buluyorsunuz. Ada, Cittaslow akımının da elçilerinden ve dünyanın da ilk Cittaslow seçilen adası.
İğneada / Kırklareli
![iğneada]()
İstanbulluysanız ve tatil için ayırdığınız zaman kısıtlıysa şehre 3 saat mesafedeki İğneada'yı da alternatifleriniz arasına alabilirsiniz. Kamp, yürüyüş, doğayla kucaklaşma, kuş sesleri dinlemek ve Avrupa kıtasının en haşmetli longoz ormanlarını keşfetmek için rotanızı Karadeniz kıyılarına çevirebilirsiniz. İğneada'nın plajı oldukça uzun olduğundan sosyal mesafe hesabı yapmadan denize girebiliyorsunuz.
Ömer Erdem - 12 Ocak 2021, Salı 19:03
Akdeniz için unutulmuş ancak Tisan mersinin incisi niteliğinde ve en izole yerdir Tisan Tatil ayrıcakıltır
Hakan Sanbay - 13 Ocak 2021, Çarsamba 10:32
Dostum izole demişsin ama bu bildiğimiz public :)
Ceyhan ve Engin AKKAYA - 13 Ocak 2021, Çarsamba 11:37
Sizden ricam; Mazı'ı mümkün olduğunca fazla dile getirmeyin lütfen. Çünkü birkaç sene önce MAzı ile ilgili ilk yazını üzerine eşimle birlikte gittik. Gerçekten çok çok güzel bir yurt köşesi. Bedenimizden daha çok ruhumuzun dinlendiğine tanık olduk. Doğası bozulmamış, tertemiz, sessiz,insanı konuksever ve gerçek Türk köylüsü idi. Hakikaten çok muhteşemdi ve sieze minnettar olduk ve " İyi ki varsın Nerede kal" dedik. Ancak bizim millet olarak bir özelliğimiz var: biz bir şeyi duyar duymaz hemen ve hep birlikte oraya saldırır-akın ederiz. Ama ne var ki bilhassa ulaşımı zor olan yerlere ulaşım olanağı oluştuğunda ve ayrıca duyulmamış ve bilinmeyen yerler öğrenildiğinde artık orasını kirletmek,bozmak ve bitirmek adına her şeyi yaparız ve yapıyoruz da... Nasıl mı, başta denize bira şişesi ve poşet olmak üzere her tarafa bilcümle çöp atmak suretiyle... N'olur, burası da çok duyulmasın, bu güzelim yurt köşesi de elden çıkmasın ve buraya " her kes gidiyomuş, bi de biz gidelim " diyenler değil de, buranın değerini ve anlamını bilenler gitsin!.. Şimdiden çok teşekkürler.