Yayla Turizmi Nedir? Yaylada Konaklamak için Başlangıç Rehberi

Yayla Turizmi Nedir? Yaylada Konaklamak için Başlangıç Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 11 Mayıs 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Yayla Turizmi Nedir? Yaylada Konaklamak için Başlangıç Rehberi
Yaylalar doğal güzellikleri ile turistlerin son yıllarda odak noktası konumunda ve biyoçeşitliliği yanında bol su kaynakları ile de ekolojik açıdan önemli dünya mirasları arasındalar. Her yıl milyonlarca turist, yaylaların çarpıcı doğasını, şelalelerini, ormanlarını, manzaralarını ve yöresel yaşamı deneyimlemek için yayla turizminin bir parçası oluyor. Birçok yayla işletmeleri, ucuzdan lüks konaklamalara, etkinliklerden ve çeşitli macera aktivitelerine kadar misafirlerin ihtiyaç duyabileceği çeşitli hizmete sahip. {product:35485} Anlayacağınız yaylalar, tarihi ve mirası, sanatı ve kültürü keşfetmek ve dağların nefes kesen manzaralarını deneyimlemek isteyenler için harika destinasyonlardır. Kalabalıklardan uzak yerler tatil planlarımızı meşgul ederken bu seneyi yaylada geçirmeye ne dersiniz? Yüksek rakım yaylalara tırmanmak ve bol oksijenin başını döndürmesine izin vermek için bu yaz ideal bir yayla tatilinden daha iyi bir fırsat olamaz. Peki bu yolculuğa nasıl başlayacağız diye düşünüyorsanız, gelin bu yazımızda yayla tatili için izlenecek adımları beraber öğrenelim, ne dersiniz?

Nerede, Hangi Yayla Tercih Edilmeli?

Yayla Turizmi Nedir? Yaylada Konaklamak için Başlangıç Rehberi

{ad:0} Haritayı önümüze alarak bir yayla seçip rotamızı o tarafa doğru çevirmek bir seçenek. Macera duygusunun size rehberlik etmesine izin vermelisiniz. Öncesinde daha detaylı bilgi sahip olmak istiyorsanız merak etmeyin! Yaylada konaklamak isteyenlere yardımcı olacak rehber niteliğinde bu yazıyı hazırladık. Ülkemizin birçok yerinde harika yaylalar var. Peki, hangi yaylada tatil yapmak istiyorsunuz? Meşhur Karadeniz yaylalarının sisli manzaraları mı? Yoksa Akdeniz’in bol oksijenli rakımlarına gidip sıcaklardan kurtulmak mı? İlk önce nereye gitmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Yaylada Konaklama Seçenekleri

Yayla Turizmi Nedir? Yaylada Konaklamak için Başlangıç Rehberi

Kampçılığına ve çadırına güveniyorsan harika manzarası olan bir yere, geçici yaşam alanını kendin de kurabilirsin.Ya da yaylada konaklama hizmeti veren işletmelerden oda rezervasyonu da yaptırabilirsin. Buralarda, tek kişilikten dört kişilik ailenin rahatlıkla kalabileceği çeşitli müstakil görünümlü evler bulunuyor. Yapılar elbette coğrafyadan coğrafya farklılık gösteriyor. İç Anadolu yaylalarında evler kerpiç veya ahşap-taş karşımı malzemeler ile inşa edilirken, Doğu Anadolu'da taştan evler bulunuyor. Karadeniz'de ise ahşap veya ahşap-taş karışımı ile yapılıyor. Akdeniz'e gelince ise taş evleri görebiliyoruz. Bazı yaylalarda ise hiç ev olmaz, buraya gelen göçebeler çadırlar ile sezonlarını geçirirler. {product:33681}

Yaylada Kalacak Yer Nasıl Seçilmeli?

Yayla Turizmi Nedir? Yaylada Konaklamak için Başlangıç Rehberi

Tatilinizden ne bekliyorsunuz önce bunu kendinize sormanız gerekiyor. Konforlu mu olmalı yoksa sadece yatacak temiz bir yer olması yeterli mi? Sıradan bir yerde kalmak belki sizi tatmin edebilir ama bazı kişiler yöresel yerlerde kalıp, kültürel ruhu da deneyimlemek isteyebilir. Nasıl bir şey istediğinize karar verip sonra internet üzerinden araştırmak gerekiyor. Şanslısınız ki Neredekal.com üzerinden Türkiye'deki harika yayla evlerine tek tıkla ulaşabilirsiniz. {product:19600}

Kalmak isteyebileceğiniz yerleri belirledikten sonra önceki müşterilerin deneyimlerini inceleyebilir, memnuniyeti yüksek ve doğaya zararsız konaklama hizmeti veren işletmeleri tercih edebilirsiniz. Yayla evleri, ahşap ve yöre mimarisine uygun olmalı. Yöresel yemek servis etmeli. Anlayacağınız gerçek bir yayla deneyimini size yaşatabilmeli. Özellikle lokal insanların konaklama hizmetlerini tercih etmeli ve bu sayede yerel ekonomiyi de desteklemelisiniz. Hem o bölgede yaşayan, o bölgeyi derinlemesine bilen insanların elinden kültürü deneyimlemek çok daha değerli olacaktır.

Yayla Konaklama Fiyatları Nasıl?

Yayla Turizmi Nedir? Yaylada Konaklamak için Başlangıç Rehberi

Fiyatlar çok değişken olabiliyor. Kalacağınız yer lüks bir yer olabilir. Her keseye göre çeşitli ve harika yayla evleri mevcut. Ucuz olması kötü olduğu anlamına gelmiyor. Fiyatlar, 200 liradan başlayıp gecelik olarak 3000 liraya kadar çıkabiliyor. Ayrıca fiyatların dönemlere ve tatillere göre farklılık gösterebileceğini de unutmamalısınız.

Yayla Çevresinde Görülecek Başka Yerler

Yayla Turizmi Nedir? Yaylada Konaklamak için Başlangıç Rehberi

Yayla keyfinin doruklarına varırken, konaklamadan sonra oraya yakın, görülmesi gereken yerleri de ziyaret etmeye ne dersiniz? Tatili biraz daha renklendirmek için kaplıcalar, tarihi yerler, yürüyüş yolları, tarihi patikalar, gökyüzüne yükselen salıncaklar gibi yerlerin listesini çıkartarak kendinize keşif planları oluşturabilir, hazır bölgeye gelmişken tatilinizin öncesinde veya sonrasında görebileceğiniz yerleri de ziyaret edebilirsiniz. {product:605}

Yaylada Yapılacak Aktiviteler?

  • Akan suyun sesi yaylalarda sürekli bir arkadaştır. Konakladığınız yere yakın su alanı varsa buraya yürüyüşler düzenleyebilir, kendinizi serin sulara bırakabilirsiniz. Ufak bir hatırlatma; krater gölleri oldukça soğuk olabilir. Bunun dışında, Rize’de, Antalya’da rafting turları düzenleniyor. Mevsim şartları uygunsa arkadaşlarınız ile maceraya atılabilirsiniz.
  • Bölgenin en iyi üreticilerine yaylada denk gelebilirsiniz. Doğal ve organik yöresel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz gibi satın alıp evinize ve sevdiklerinize de bu lezzetleri götürebilirsiniz.
  • Yürüyüşler düzenleyebilir ve yaylanın doğasını keşfe çıkabilirsiniz. Daha önce görmediğiniz endemik bitkileri ve ağaçları inceleyebilir, doğanın işaretlerini okumaya çalışabilirsiniz. Konakladığınız yerin trekking ve hiking turlarına mutlaka göz atın. Bu tarz aktiviteler düzenleyip düzenlemediklerini öğrenin.
  • Yayla tatilini, yayla şenlikleri tarihlerine göre ayarlayabilirsiniz. Şenliklerde yörenin çeşit çeşit yemeklerini tatma imkanı bulurken, aynı zamanda kültürel değerleri de deneyimleyebilirsiniz.
  • Yayla Turizmi Nedir? Yaylada Konaklamak için Başlangıç Rehberi

    Son olarak yayla turizmi adına konaklama tercihinizi yaparken en önemlisi yörenin dokusuna uygun, yerel işletmeleri tercih etmek. İster Karadeniz, ister İç Anadolu, isterseniz Akdeniz Bölgesi... Birbirinden çeşitli ve farklı ''otantik'' yayla tesisleri için Neredekal.com’u tercih edebilirsiniz. O zaman şimdi bulutlara doğru koşmayalım mı?

    {product:37892}