10 Büyüleyici Göl Manzarası: Doğanın Kalbine Yolculuk

10 Büyüleyici Göl Manzarası: Doğanın Kalbine Yolculuk

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 21 Nisan 2016
 • Son Güncellenme: 22 Kasım 2023
10 Büyüleyici Göl Manzarası: Doğanın Kalbine Yolculuk

Dünya, sayısız doğal güzellikle dolu. Bunların içinde sakin suları ve etrafını saran doğal harikalarıyla göller, özel bir yer tutuyor. 10 Büyüleyici Göl Manzarası yazımızda, ülkemizin dört bir yanından en etkileyici ve büyüleyici göl manzaralarını sizler için derledik. Bu göller, sadece suyun sakin yüzeyiyle değil, aynı zamanda çevrelerindeki zengin ekosistemleri ve benzersiz coğrafi özellikleriyle de öne çıkıyor.

{ad:0}

Bu seyahatimizde, her biri kendine has hikayesi ve karakteri olan, dünyanın en muhteşem göl manzaralarını keşfedeceğiz. Kristal berraklığındaki sularından, gizemli ormanlara kadar bu göller, doğanın en muhteşem sanat eserlerini oluşturuyor. Bazıları gizli cennetler gibi saklı dururken, bazıları ise popüler turistik destinasyonlar olarak tanınıyor.

Bu yazıda, sadece göz alıcı manzaralara değil, aynı zamanda bu göllerin oluşturduğu eşsiz doğal habitatlara ve çevresindeki kültürel zenginliklere de yer vereceğiz. Her bir gölün kendine özgü bir hikayesi, kültürü ve doğası var. Bu yüzden, bu yolculuk sadece gözleriniz için değil, ruhunuz için de bir keşif olacak.

Poyrazlar Gölü 

Huzur dolu yolculukların güzide adreslerinden biri olan Poyrazlar Gölü, ülkemizin doğa harikalarından biri. Aradığınız şey dinginlik ve sükunet ise, Poyrazlar Gölü tam da aradığınız yer. Adapazarı’na 10 km mesafede yer alan Poyrazlar Gölü’nün kıyısında kamp yapma imkanınız da bulunuyor. 

Salda Gölü 

Burada kendinizi kötü hissetme gibi bir şansınız yok. Zira Salda Gölü’nün huzuru, sahip olduğu sonsuz mavilikten geliyor. Burdur’un Yeşilova ilçesine 6 km mesafede olan Salda Gölü, ruhunuzu dinlendirmek için birebir. Doğal plajlarında yüzebilir, dilerseniz kamp yapabilirsiniz.

Bafa Gölü 

Ay Tanrıçası Selene ile büyük aşkı çoban Endymion’u her gece buluşturan göl Bafa Gölü. Muhteşem güzellikteki mehtabın bu aşktan meydana geldiği söylenir. Didim’e 10 km mesafede olan Bafa Gölü, bir zamanlar Ege Denizi’nin bir koyu iken, Büyük Menderes Nehri’nin zamanla taşıdığı alüvyonlarla denizle ilişkisi kesilerek göle dönüşmüş. 

Gölcük Gölü 

Doğal güzellik kavramını yeniden yorumlayan Gölcük Gölü, çevresinde barındığı yeşil alanlarıyla da hem bedenimize hem de zihnimize bambaşka bir zindelik kazandırıyor. Bolu Merkez’e oldukça yakın olan Gölcük Gölü, her mevsim farklı bir tat bırakıyor olsa da, siz yine de bahar aylarında gidin.

Kovada Gölü 

Toros Dağları’nın en ıssız zirvelerinde bir dağ gölü Kovada. Eğirdir’e 28 km mesafede bulunan Kovada Gölü, hiç çaktırmadan bir iç huzur aşılıyor kalbinizin bir köşesine. Sakinliğin ve huzurun bölgesi olan Kovada Gölü’nde yüzyıllık çınar ağaçlarından ve birkaç tane kumsaldan başka hiçbir şey yok. Gölde yüzebilirsiniz dilerseniz.

Şavşat Karagöl 

Ne usta bir ressamın elinden çıkmış bir tablo, ne de Avrupa’da bir göl kıyısı. Burası Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan Şavşat Karagöl’den başkası değil. Çevresini saran köknar ağaçlarının göle yansıması dolasıyla oluşan o pastel tonlardan ötürü bir tablo sanmanızı anlayışla karşılıyoruz.

Mudurnu Sülüklügöl 

Tabiatın bizlere sunduğu eşsiz güzelliklerden biri Mudurnu Sülüklügöl. Mudurnu’ya 70 km mesafede yer alan göl, içerisinde yer alan çam ağaçlarının yaz aylarında suların çekilmesiyle belirginleşmesi sonucu oldukça farklı bir görüntüyle buluşturuyor bizleri. Göle ulaşmak ise bir hayli meşakkat gerektiriyor, ancak bahsetmiş olduğumuz manzarayı gördüğünüzde ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Abant Gölü 

Belki de içlerinde görmeye en alışık olduğunuz manzaralardan biridir Abant Gölü’nün manzarası, ancak onun bu listede yer almaması büyük bir haksızlık olurdu. Sakinliği ve huzuru yakalayabileceğiniz güzide yerlerden biri olan Abant Gölü, büyük şehirlerin kalabalığını ardınızda bırakmak için gerçekten iyi bir sebep.

Beyşehir Gölü 

Bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirebileceğiniz yerlerden biri olmasını bir kenara bırakalım. Beyşehir Gölü, ülkemizde günbatımını izleyebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Sadece ülkemizde değil, dünya üzerinde de bu anlamda önemli bir yeri var Beyşehir Gölü’nün. Nedeni ise günbatımının süresi ve oluşan renk cümbüşü.  

Çubuk Gölü 

Etrafındaki çam ormanları mı desek, kıyısındaki Bolu Göynük’ün enteresan atmosferi mi desek, yoksa yel değirmenlerinin tatlılığından mı bahsetsek? Tüm bu özellikleriyle Çubuk Gölü’nün sizleri nasıl bir hayal gücüyle donatacağını bir tahmin edin bakalım. Çubuk Gölü kıyısında kamp yapmanın verdiği tarifsiz hissi ise hiç hesaba katmıyoruz. 

Neredeyse her gölgede eşsiz doğal güzellikler var. Bu kapsamda Ege'nin Doğal Güzelliğinin Aynaları: Göller başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Yorumlar

Ali Sinan Varlık 
20.06.2016
Bence bir tek Mudurnu Sülüklügöl öyle listeye girecek bir göl değil... Çubuk Gölü gayet iyi bir seçim ama Sülüklügöl ilk görüldüğünde konumu itibariyle insana biraz ürküntü veriyor. Yedigöller niye yer almadı, onu da anlamış değilim açıkçası... Isparta'daki Gölcük ve Eğirdir Gölü de çok güzeldir!
Fazıl KARADUMAN 
28.04.2016
Usta Bir Ressamın Elinden Çıkmış Gibi; 10 Göl Manzarasından 4'ü "Tabiatın Kalbi" Bolu'dan. Doğa cenneti Bolu, 14 doğal ve 150'ye yakın yapay göletiyle usta ressamlara ilham kaynağı olabilecek çok daha fazla harika manzaralara sahiptir. Tüm doğaseverleri Bolu'ya davet ediyoruz. Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.