Türkiye'de 'Yeşil Anahtar Sahibi' Otel Sayısı 21'e Yükseldi

Türkiye'de 'Yeşil Anahtar Sahibi' Otel Sayısı 21'e Yükseldi

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 01 Ekim 2013
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Türkiye'de 'Yeşil Anahtar Sahibi' Otel Sayısı 21'e Yükseldi

Çevreye verdiği zararı en aza indiren, su ve enerji tasarrufuna dikkat ederek çevre dostu ünvanını alan ve 'Yeşil Anahtar'la ödüllendirilen turistik konaklama tesisi sayısı 21'e yükseldi.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Erol Güngör, yaptığı açıklamada, Yeşil Anahtar Programı'yla çevrenin korunması yönündeki girişimlerin ödüllendirilerek desteklendiğini, iklim değişikliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir turizme katkıda bulunulmasının amaçlandığını belirtti.

{ad:0}

Güngör, uluslararası bir eko-etiket olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından hayata geçirilen programın, ilk kez 1994'te Danimarka'da uygulanmaya başlandığını söyledi. 1998'de Fransa'nın, Yeşil Anahtar Programı'na katıldığını ve kamp alanlarını belgelediğini anlatan Güngör, 2002 yılında da Avrupa'da yaygınlaştığını bildirdi.

Programın temelde 5 hedefi olduğunu belirten Güngör, "Çevrenin korunması, tüketimin azaltılması sonunda maliyetin düşürülmesiyle ekonomik yönetim, işletmenin daha geniş sorumluluklar alarak turizmin güçlendirilmesine katkısı, ödüllü işletmelerin ve yeşil anahtar etiketinin promosyonuyla pazarlama stratejisi ile işletme sahibinin, personelin, müşterilerin çevre bilincinin arttırılması ve sürdürülebilir kalkınma için eğitim amaçlanıyor" diye konuştu.

26 ülke yeşil anahtar veriyor

Dünyada 26 ülkede Yeşil Anahtar Programı'nın uygulandığını anlatan Güngör, bu sayede ülkelerin turizmdeki markalarının yükseldiğini vurguladı.

Programın Türkiye'de 2 yıldır uygulandığına dikkati çeken Güngör, özellikle su ve enerji tasarrufu, çevrenin korunması, misafirlerin çevre konusunda dikkatlerinin çekilmesi, oda sıcaklıkları, atıkların geri dönüşümü ve mutfak ile çamaşırhanelerde çevre dostu temizlik ürünlerinin olması gibi şartların arandığını dile getirdi.

Güngör, anahtarı almak isteyen tesislerin başvuruları üzerine jürinin tesisi incelediğini ve aranan şartlara sahip olunması halinde yeşil anahtarla tesisi ödüllendirdiğini söyledi.

Anahtar ödülünün bir yıl süre için verildiğini, her yıl yenilendiğini belirten Güngör, "Yeşil Anahtarı alan bir tesis ilk etapta çevre dostu tesis lisansını belgeleme hakkına sahip oluyor" dedi.

Yeşil anahtarın turizme katkısı

Yeşil anahtarı alan işletmelerin kısa vadede değil ancak sonraki yıllarda turistler tarafından daha fazla talep görür hale geldiğine işaret eden Güngör, şöyle konuştu:

"İşletme sahiplerine biz hep ilk etapta doluluk oranlarının artmasını beklememelerini tavsiye ediyoruz çünkü program o şekilde kurgulanmış bir program değil ancak yerli ya da yabancı misafirler tesisin Yeşil Anahtar'a sahip olduğunu gördüğünde diğer seyahetlerinde de bu tesisi tercih ediyor. Çevreye saygı duyan bir tesis turistlerden hem takdir kazanıyor hem de destek. Bu tesisler özellikle yabancı turistler tarafından ilgi görüyor, tercih sebebi oluyor.

Geçen yıl Yeşil Anahtar sahibi olan tesis sayısı 4 iken rakam bu yıl sayı 21'e çıktı. 2014 için ise başvurular gelmeye başladı. Gelecek yıl rakamların iki katına ulaşmasını bekliyoruz. Yeşil Anahtar Programı'nın daha iyi tanıtılması için İstanbul'da sektör temsilcilerinin katılımıyla 8 Ekim'de bir toplantı düzenleyeceğiz."

Yeşil Anahtar ödüllü otellerin listesine TÜRÇEV'in web sitesinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: AA