Sille Köyü
Sille Köyü - Görsel 1
Sille Köyü - Görsel 2
Sille Köyü - Görsel 3
Sille Köyü - Görsel 4
5 Fotoğraf
5/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4Yorum puanı 5
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz
Telefon

Sille Köyü Hakkında

Sille Köyü tarihi Romalılardan günümüze kadar gelen oldukça zengin bir mirasa sahip. Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar ve daha birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sille Köyü, zengin tarihiyle Konya’nın keşfedilmesi gereken önemli noktalardan biri. Adının Yunan mitolojisinde “Sylla” yani “su perileri” kelimesinden geldiği kabul edilen Sille Köyü, eski dönemlerden birçok kültürün hala izlerini taşıyor.

Roma’ya ait birçok kalıntının göze çarptığı köy, aynı zamanda Bizans, Kudüs ve Roma yolu üzerinde bulunduğu için önemli bir dini merkez olarak biliniyor. Bunun nedeni ise dünyanın en eski ve en büyük manastırları arasındaki Hagios Khariton Manastırı’nın (Ak Manastır) bu köyde bulunmasından kaynaklanıyor. Bu manastır, köydeki en önemli kalıntıların başında geliyor.

Konya Sille Köyü, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de önemini korumuş. Bunun sebebi o dönemlerde İpek Yolu ve Baharat Yolu üzerinde olmasıdır. Köye girdiğiniz an farklı bir zaman dilimine geçtiğinizi hissedeceğinize ve bu hissi köyden çıkana kadar yaşayacağınıza emin olabilirsiniz.

Sille Köyü Nerede?

Yapılan arkeolojik araştırmalarda Sille Köyü’nün en az 6000 yıllık olduğu söyleniyor. Eskiden bir Rum köyü olan Sille, günümüzde Selçuklu ilçesine bağlı bir köydür. Bu köyü merak ediyor ve “Sille Köyü nerede?” diye merak ediyorsanız; Konya’nın eski bir yerleşim alanı olan Sille, Selçuklu ilçesine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Ankara’dan gitmek isterseniz yaklaşık 350 km yol yapmanız gerekirken İstanbul’dan yola çıkmak isterseniz de ortalama 708 km’lik bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Zengin tarihi ile göz dolduran bu eski Rum Köyü’nün özellikle kültür gezilerinden zevk alanlar için mutlaka görülmesi gereken bir lokasyon olduğunu belirtmek isteriz.

Sille Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Günümüzde yaklaşık 1500 kişinin yaşadığı “Sille Köyü’ne nasıl gidilir?” sorusunu cevaplamak gerekirse; bu köye özel araç, hızlı tren ya da toplu taşıma ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Tüm kültürlerden izler taşıyan bu tarih kokulu şirin köyü görmek için ilk etapta Konya tabelalarını izleyerek yola çıkmalısınız. Konya’ya vardıktan sonra ise önce Selçuklu tabelalarını takip etmeli ardından da karşınıza çıkacak olan Sille Köyü tabelası ile yola devam edebilirsiniz.

Konya’ya geldikten sonra yaklaşık 10 dakika içinde varacağınız Sille Köyü, giriş yaptığınız andan itibaren tarihin derinliklerinde zevkli saatler geçireceğinize emin olabilirsiniz. Ayrıca dolu dolu geçireceğiniz kültür turunuzun ardından burada konaklamak isterseniz eğer ister Selçuklu otellerinde isterseniz de şehir merkezine geçerek Konya otellerinde konaklayabilirsiniz. Oldukça geniş konaklama alternatiflerinin bulunduğu Konya’da konaklamak istediğiniz oteli araştırırken erken rezervasyon fırsatlarından da yararlanmanızı tavsiye ederiz.

Hızlı tren kullanmak isterseniz İstanbul’dan 4 buçuk saatte, Ankara’dan ise 2 saatte Konya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Konya ve Sille Köyü arasında her gün toplu taşıma seferleri yapılıyor. Toplu taşıma araçlarını kullanarak kısa sürede Sille Köyü’ne varabilirsiniz.

Sille Köyü Gezilecek Yerler

Yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihe sahip olan Sille Köyü, bir Rum köyü olarak bilinse de yapılan kazı çalışmaları sonrasında bu köyde M.Ö 8. yüzyıl zamanına yani Frigler’e ait kalıntılara rastlanmış. İnsanlığa bu kadar çok süre hizmet etmiş ve günümüzde hala sağlam bir şekilde ayakta duran Sille Köyü, ülkemiz için büyük bir miras niteliği taşıyor.

Roma döneminde yerleşim bölgesi olan, Selçuklular döneminde başkent olan ve Osmanlıların da toprakları arasında yer alan Sille Köyü, tarihi kalıntıları, evleri, camileri, kiliseleri, mağara ve barajıyla gezip görülmeyi en çok hak eden bölgeler arasında yer alıyor.

Sille Köyü gezilecek yerler hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;
  • Aya Elena Kilisesi
  • Süt Kilisesi
  • Zaman Müzesi (Sille Şapeli)
  • Sille Çay Cami
  • Sille Mağaraları
  • Sille Barajı bu köyü ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken mekanlar arasında yer alıyor.

Her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Sille Köyü’ne geldiğinizde tüm medeniyetleri aynı anda yaşayacağınıza ve gördüğünüz her tarihi kalıntının sizi büyüleyeceğine emin olabilirsiniz.

Yorum / Değerlendirme

5/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4Yorum puanı 5
Sille Köyü
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?