Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kanyonu - Görsel 1
Saklıkent Kanyonu - Görsel 2
Saklıkent Kanyonu - Görsel 3
Saklıkent Kanyonu - Görsel 4
+ 7 Fotoğraf
3.9/5
Çok İyi
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretli

Saklıkent Kanyonu Hakkında

Uzun yıllar önce bir çoban tarafından bulunan Saklıkent Kanyonu, Muğla ve Fethiye arasındaki Seydikemer ilçesinde bulunuyor. Dağlarda koyun otlatan bir çobanın yine böyle bir günde sürüsünden ayrılan bir keçiyi yakalamaya çalıştığı sırada fark etmesi ile bulunan kanyon, adını da bu şekilde alır. Çobanın adeta gizli bir cennet bulması nedeniyle de o günden bu güne buraya Saklıkent Kanyonu denir.

Kanyonun her ne kadar Fethiye’de olduğu söylense de burayı ziyaret etmek için 2014 yılında ilçe olan Seydikemer’e gitmeniz gerekiyor. Yapılan restorasyon çalışmaları ile bir süredir de milli park özelliği taşıyan Saklıkent Kanyonu, görenleri büyüleyen bir güzelliğe sahiptir. Fethiye tatili yapmayı düşünenlerin en az Ölü Deniz kadar önemli olan bu kanyonu mutlaka görmesini ve doğa üstü güzelliğine şahit olmasını tavsiye ederiz. Gelin Saklıkent Kanyonu hakkında merak edilenlere birlikte göz atalım.

Saklıkent Kanyonu Nerede?

“Saklıkent Kanyonu nerede?” sorusunun cevabı aslında biraz karışık. Fethiye’de olduğu bilinen Saklıkent Kanyonu, bu şehre bağlı bir beldede yer aldığı için bu şekilde anılıyordu. Fakat 2014 yılında Seydikemer’in ilçe olması ve Fethiye’den ayrılması ile Saklıkent Kanyonu’nun da Fethiye ile bağı kesildi. Bu nedenle en doğru bilgiyi vermek gerekirse; Saklıkent Kanyonu, Seydikemer ilçesinde yer alıyor.

Saklıkent Kanyonu konum bilgileri hakkında detay vermek gerekirse de; Fethiye’ye 50 km ve Kaş’a 65 km uzaklıktaki kanyon, İstanbul’dan gelecek olanlar için 770 km, Ankara’dan gelecek olanlar için ise 593 km uzaklıktadır.

Türkiye’nin gizli cennet köşelerinden biri olan Saklıkent Kanyonu, günümüzde milli park statüsü taşımakla birlikte sit alanıdır. Kış boyunca yağan karın yaz aylarında erimesi ile birlikte çağlayan bir suya dönüşmesi, sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler için adeta ilaç gibi geliyor.

Saklıkent Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Akdeniz kıyılarında yer alan Saklıkent Kanyonu’na her sezon yüzlerce yerli ve yabancı turist geliyor. Bu da “Saklıkent Kanyonu’na nasıl gidilir?” sorusunun cevaplanması ihtiyacını doğuruyor. Saklıkent Kanyonu ulaşım bilgisi hakkında da detay isteyecek olursanız; Türkiye’nin dört bir yanından hem özel araç hem de çeşitli toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkün. Fakat en yoğun trafik alan lokasyonlar olan Ankara, İstanbul ve İzmir için özel araçla kuzeyden güneye doğru giden bir rota çizmeniz gerekiyor. Fethiye’ye ulaşınca da buradan rotanızı 45 km uzaklıktaki Seydikemer’e çevirmeniz gerekiyor. Yol genel olarak asfalt ve güzel fakat son 10-15 km’lik yol tek yön şeklinde devam ediyor.

Toplu taşıma araçları ile bu bölgeye tatile gelenler de Fethiye’den kalkan araçları kullanarak ulaşım sağlayabiliyor. Fethiye şehir merkezinden Seydikemer’e her saat başı hareket eden araçlarla bu doğa harikası manzaraya kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu Nasıl Oluşmuştur?

“Saklıkent Kanyonu nasıl oluşmuştur?” diye merak ettiğinizi biliyoruz. 40 derecelik sıcakta bile buz gibi akan suyu ile vücudunuzu uyuşturan Saklıkent Kanyonu, bu bölgedeki Dargaz Nehri’nin kalkerli arazinin tabanını aşındırması ve derin bir kanyon oluşturması sonucu ortaya çıkıyor. Tenha ve görünmeyen alanda oluşan bu kanyon çok uzun yıllar boyunca fark edilmediği için de güzelliğini korumayı başarıyor.

Uzunluğu 18 km ve yüksekliği 200 metre olan Saklıkent Kanyonu, irili ufaklı birçok mağarayı da içinde barındırıyor. Burada yapılan çalışmalarda günümüzden 2500 yıl önceye ait kalıntıların bulunabilmesi de yine bu alanın geç keşfedilmesine bağlanıyor. Günümüzde doğal sit alanı olarak korunan Saklıkent Kanyonu, 06 Haziran 1996 yılında yayınlanan Resmi Gazete yazısı ile “Saklıkent Milli Parkı” olarak ilan ediliyor.

Saklıkent Kanyonu Ücretli Mi?

En çok sorulan sorulardan biri olan “Saklıkent kanyonu giriş ücreti ne kadar?” sorusuna değinecek olursak birkaç detayı belirtmek isteriz. Orman Bakanlığı’nın işletmesi altında olan Saklıkent Kanyonu sabah 08:00 ve akşam 18:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Ziyaret alanı bölümü dışındaki restoranlar ise geç saatlere kadar açık bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Saklıkent Kanyonu Milli Parka giriş ücretleri araçlı ve yaya girişi olarak ikiye ayrılıyor. Ayrıca müze kadar geçerli mi? diye merak edenler için belirtmemiz gerekirse maalesef bu alanda müze kart geçerli olmuyor.

Saklıkent Kanyonu Aktiviteleri

İster bireysel olarak isterseniz de özel turlarla gezerek keşfedebileceğiniz Saklıkent Kanyonu, her ne kadar gizliymiş gibi görünse de burada yapılabilecek birçok aktivite alanına sahip. Doğa harikası güzelliğinin aklınızda hep bir fotoğraf karesi olarak kalacağına emin olacağınız kanyonda kendinize uygun Saklıkent Kanyonu aktiviteleri ile burayı daha yakından tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz. Saklıkent Kanyonu’nda yapabileceğiniz etkinliklere değinecek olursak;

  • Giriş bölümünde yer alan tahtadan yapılma asma köprüde yürüyüş yaparak doğayı benliğinizde hissedebilirsiniz.
  • Gezi sırasında Eşen çayının serin sularında ister yüzebilir, ister ayaklarınızı ıslatabilir ya da isterseniz buz gibi suyundan içebilirsiniz.
  • Saklıkent Kanyonu’nda rastladığınız temiz kil birikintilerinden çamur alarak yüzünüze ve ellerinize kil maskesi yapabilirsiniz.
  • Kanyonun hırçın sularında rafting yapabilir ve gününüzü daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
  • Eğer ben daha fazla aksiyon istiyorum derseniz zipline yaparak gezinizi daha maceralı hale getirebilirsiniz.
  • Bölgedeki restoranlarda mola vererek nefis bir serpme kahvaltı yapabilirsiniz.

Bu kadar aktivitenin olduğu bir alanda “Saklıkent Kanyonu çocuklar için uygun mu?” diye soracak olursanız, Saklıkent Kanyonu’ndaki parkurlar çocuklarla gezmeye ve keşfetmeye engel değildir fakat yine de dikkatli olmanızda yarar olacağını belirtmek isteriz.

Ban bu kadarı yetmez daha fazla yer görmek istiyorum derseniz de sizin için hazırladığımız Fethiye’de gezilecek yerler listemizi inceleyebilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu Konaklama Önerileri

18 km uzunluğundaki Saklıkent Kanyonu’nu yürüyüp, sularda ıslanıp bir de üzerine üşüdüyseniz günün sonunda iyice dinlenmeye ihtiyacınız olacak. Fethiye’de ihtiyacınıza uygun şekilde birçok konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Otellerden pansiyonlara, apartlardan bungalov evlere hatta villalara kadar bütçenize uygun Fethiye otelleri seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Saklıkent Kanyonu konaklama önerileri verecek olursak sizin için hazırladığımız Fethiye otelleri listemizi inceleyerek istediğiniz yerde erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca Muğla’da da bir süre vakit geçirmek isterseniz Muğla otelleri listemiz sizin için faydalı olacaktır.

Yorum / Değerlendirme

3.9/5
Çok İyi
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3
Saklıkent Kanyonu
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?