Nevşehir Gezi Rehberi
1 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Nevşehir Gezi Rehberi

Mistik tarihi ve kültürel dokusuyla "Güzel Atlar Diyarı" olarak da anılan Nevşehir, ülkemizin önemli turizm noktaları arasında yer alıyor. Doğal oluşumlu peri bacaları, taş evleri ve birbirinden lezzetli şaraplarıyla ünlenen bölge hakkında ön bilgi edinmek için Nevşehir gezi rehberi yazısını okuyabilirsiniz.

Nevşehir Hakkında

Yeni ve Orta Çağ dönemlerine dayanan Nevşehir tarihi ışığında o zamanlar içinde Nissa ve Seandos olarak anılan şehir, Osmanlı döneminde ise Muşkara olarak anılıyor. Temel geçim kaynakları içinde tarım, turizm ve şarapçılık bulunuyor. Patates başta olmak üzere tahıl ve sanayi ürünleri büyük ölçüde tarım faaliyetleri ile karşılanıyor.

Günümüzde "Yenişehir" anlamına sahip olan Nevşehir hangi bölgede diye merak ederseniz, kent İç Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Çevresinde Niğde, Kayseri, Kırşehir ve Aksaray gibi komşu iller bulunan Nevşehir haritası konum olarak birçok farklı yolculuk türü ile ulaşılabilir pozisyonda oluyor.

Tarihten bu yana çevresi ve farklı medeniyetler ilekültürel etkileşimler sonrası zenginleşen adet ve törelerin bir kısmı hala bölgede sürdürülüyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından on binlerce turistin akınına uğrayan Nevşehir, yıl boyunca ziyaret edilebiliyor.

Tipik Karasal iklimin hakim olduğu şehirde çeşitli festival ve aktiviteler için ideal sezon nisan ayında başlayıp ekim ayında son bulabiliyor. Nevşehir'de gezilecek mekanlar arasında yalnızca müzeler değil, doğal oluşumlu sit alanları, mağaralar ve tabiat güzellikleri de yer alıyor.

Gurme gezginler, çocuklu aileler ve çiftler gibi farklı ziyaretçi gruplarının keyifli vakit geçirebileceği çoğu aktivite ve mekanı şehirde bir arada bulmak mümkün oluyor. Merkeziyle beraber Nevşehir'in Ürgüp, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Acıgöl ve Kozaklı olmak üzere toplamda 8 ilçesi bulunuyor.

Nüfusun büyük çoğunluğu şehir merkezi ve çevresinde yaşasa da kırsal kesimdeki faaliyetler nedeniyle merkez dışındaki bölgelerde de aktif yerleşim alanları mevcut oluyor. Mevsim fark etmeksizin büyülü atmosferi, lezzetli mutfağı ve şaraplarıyla Nevşehir bambaşka bir tatil deneyimi vadediyor.

Farklı at ırklarının yetiştirildiği bölgede binicilik etkinliklerine katılabilir, ünlü peri bacalarının üzerinden balonlar ile uçabilirsiniz. Şehir aynı zamanda amatör veya profesyonel olarak fotoğrafçılıkla uğraşanlar için de nefes kesici manzaralar sunuyor. Birçok farklı açıdan yaşayabileceğiniz Nevşehir deneyimi ile tatilinize renk katabilirsiniz.

Nevşehir Harita ve Yol Tarifi

Denize kıyısı olmayan kente yurtiçi ve yurtdışından ulaşım için çeşitli seçenekler bulunuyor. Nevşehir harita bakımında İç Anadolu'da konumlanan Kayseri, Niğde ve Kırşehir gibi çevre illere karayolu bağlantısı ile bağlanıyor. Turistik kente kara ve hava yolu aracılığıyla ulaşılabiliyor. Ankara ile arasında ortalama 280 kilometre olan şehre gidiş 3-4 saat sürüyor.

İstanbul-Nevşehir arası yaklaşık 744 kilometre ile 8 saatlik bir otoban yolculuğu sunuyor. Kayseri'den 1 saat 15 dakikalık süren 80 kilometrelik yolculuk sonrasında Nevşehir'e ulaşım sağlanabiliyor.

Günübirlik olarak gidilebilen bir başka şehir olan Niğde ise bölgeye 82 kilometreye yakın bir uzaklıkta bulunuyor ve ortalama yolculuk 1 saat 10 dakika kadar zaman alıyor. Karayolu ile Nevşehir'e gitmek isteyenler araba kiralama, otobüs veya kişisel araç opsiyonlarından birini tercih edebiliyor.

Sıklıkla tercih edilen bir alternatif olan uçak yolculuğu toplam varış süresini doğrudan kısaltıyor. Tatil planlaması öncesinde eğer karayolu üzerinden gitmek isterseniz Nevşehir yol tarifi alarak güzergahı önceden belirleyebilirsiniz.

Nevşehir Hava Durumu ve İklimi

Gözde tatil destinasyonlarının başında gelen Nevşehir hava durumu olarak Karasal iklim özelliklerini tamamıyla yansıtıyor. Ocak ve şubat aylarında oldukça soğuk ve kar yağışlı geçen ikliminde nisan ayından itibaren sıcaklık artışları ve güneşli havalar gözlemleniyor.

Bir yıl içinde yaklaşık 70 gün süren sıfırın altındaki sıcaklıklar, yaz aylarında +30 dereceye kadar en yüksek sıcaklıklarını gösteriyor. Nevşehir hava durumlarına bakıldığında yılın genelinde ziyaret edilmeye elverişli bir ortam sunuyor.

Ara tatiller, yaz tatilleri ve günübirlik ziyaretler için farklı faaliyet seçenekleri sağlayan Nevşehir'de açık ve yüksek sıcaktaki havalar ortalama 20 gün sürüyor. Arzu ettiğiniz tatil döneminde hava koşullarını göz önünde bulundurarak tatil planlaması yapabilirsiniz. Hava şartlarından etkilenmeden tatilinizi sürdürebilmek için bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz.

Yerli ve yabancı turist yoğunluğunun zirve yaptığı mayıs ve eylül ayları kalabalık tatil istemeyenler için eksi oluşturuyorsa, nisan ayı sakin bir tatil için ideal olabilir. Dört mevsim gezilebilen Nevşehir, çeşitli tatil tercihlerine cevap verebiliyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Nevşehir Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Nevşehir'in Gece Hayatı Nasıldır?

Nevşehir yalnızca turistik mekanlar açısında değil, aynı zamanda sosyal yaşam alanlarıyla da oldukça aktif bir şehir kabul ediliyor. Yerli veya yabancı turistlere yönelik Türk ve bölge kültürünü tanıtma amacıyla gerçekleştirilen eğlencelerde oryantal ve Derviş gösterileri sunuluyor. Yemek dahil olan ve olmayan paket seçenekleri sunulan gösteriler yıl boyunca düzenleniyor. Fasıl geceleri diğer popüler yerel etkinliklerin başında geliyor.

Nevşehir'in Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Nevşehir turizm potansiyeli son derece yüksek olan şehirlerimizin başında yer alıyor. Doğal ve tarihi zenginlikleri geçmişten günümüze korumayı başarmış bölgede gezilecek yerler listesi kişilerin tercihine göre uzayıp kısalabiliyor. Bunlar içinde Göreme Açık Hava Müzesi, Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Üç Güzeller Peri Bacaları, Ihlara Vadisi ile Derinkuyu, Özkonak, Mucur ve Örentepe yeraltı şehirleri sıklıkla ziyaret ediliyor.

Nevşehir'de Nerede Kalınır?

Nevşehir yerleşimi ve işletmeleri coğrafya ve kültürel özellikleri doğrultusunda diğer turistik bölgelerden farklı olarak çoğunlukla taş ev ve mağaralardan çevrilmiş yapılardan oluşuyor. Bununla birlikte Nevşehir nerede kalabileceğiniz konusunda eski taş binalarda hizmet veren butik oteller, yıldızlı uygun Nevşehir otelleri ile apart oteller açısından zengin seçenekler sunuyor. Farklı bütçe gruplarına yönelik lüks ve ekonomik konaklama olanaklarını bir arada bulabilirsiniz.

Nevşehir'e Nasıl Gidilir?

Seyahat rotasına bir şehri eklerken konaklama ve yol planlaması öncelikli hale gelebiliyor. Söz konusu şehir Nevşehir olduğunda ise farklı yolculuk alternatiflerine sahip olabiliyorsunuz. Nevşehir'e nasıl gidilir diye düşünüyorsanız varsa kişisel aracınız veya otobüs ile çevre yolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Karayoluna pratik bir alternatif olan uçak yolculuğu ile de varış süresini kısaltarak kısa sürede Nevşehir'e gidebilirsiniz.

Nevşehir'in Neyi Meşhur?

Tatil planlaması sırasında güzergah ve bölge iklimi kadar önemli bir diğer unsur olarak bölgenin öne çıkan özellikleri kabul ediliyor. Bu durumda Nevşehir neyi meşhur ve denenmeli sorusunun bölgeye gitmeden önce yanıtlanması faydalı olabiliyor. Nevşehir özellikle nam salmış güzel atları, el yapımı şarapları ve doğal oluşumlarıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık 60 milyon yıl önce üç devasa yanardağın küllerinden oluşan Kapadokya Peri Bacaları'nı görmek için dünyanın hemen her yerinden binlerce kişi şehre geliyor. Nevşehir'in sayılı simgelerinden biri olan peri bacaları denildiğinde akla gelen bir diğer simge ise balon turları sayılıyor. Oldukça popüler ve maliyetli bir aktivite olan balon turlarını yılın belirli dönemlerinde bulmak mümkün oluyor. Düşük kaza istatistiğine sahip balonlar gün doğumu ve gün batımı gibi özel zamanlarda daha çok tercih ediliyor. Aktivitelerin yanı sıra yeraltı mahzenlerde saklanan kaliteli şaraplar, testi kebabı gibi meşhur tatlar Nevşehir'in olmazsa olmazları arasında bulunuyor. Restoranlar; kiremitte et sarması ve kaymak tatlısı diğer ünlü lezzetleri içinde servis ediyor.

Nevşehir Alt Bölgeleri

Hacıbektaş OtelleriKapadokya OtelleriKozaklı Otelleri
Daha fazla gör