Kaçkarlar'da Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası Yer

Kaçkarlar'da Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası Yer

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 02 Haziran 2015
 • Son Güncellenme: 12 Mart 2024
Kaçkarlar'da Görülmesi Gereken 10 Doğa Harikası Yer

Kaçkarlar, hiç bozulmamış doğasıyla yeşile hasret şehir insanının ilk adresi. Kaçkar Dağları, yoğun stres ve koşuşturmacanın insan vücudu üzerinde yaratmış olduğu tahribatı ve yorgunluğu unutturacak kadar güzel ve hiç bozulmamış bir doğayı ayaklar altına seriyor. Kaçkarlar: Bulutlarla örtülü harikalar diyarı; tarihi köprüleri, kaleleri, eski taş ve ahşap karışımı konakları, buzulları ve buzul gölleri, yaban hayvanları, tertemiz yayla kokusu, enfes lezzetlerle dolu Karadeniz mutfağı… Kaçkar Dağları Milli Parkı toplamda 51.550 hektarlık alana sahip olup topraklarının büyük bir kısmı Rize Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü ise Erzurum ve Artvin illerinin sınırları içerisinde yer alır. Kaçkarlar'ın eteğinden başlayıp zirvesine kadar yapacağınız ekoturizm ile doğa fotoğrafları çekebilir, kamp – trekking – kayak – rafting – kaya tırmanışı yapabilir, ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapıyı inceleyebilir, bitki ve yaban hayatı zenginliğini keşfedebilir ve geleneksel yaylacılığa tanık olabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’de orman güllerinin 3000 metreye ulaştığı tek yerde onlarla tanışabilirsiniz. Kaçkarlar'da keşfedilecek birbirinden şahane o kadar çok rota var ki ben sizin için eleye eleye 10 keşif rotasını zor seçtim diyebilirim. Sizin için seçtiklerimiz!

{ad:0}

Pokut Yaylası 

Pokut Yaylası

Yayla Rize’nin ünlü Çamlıhemşin ilçesinde yer alıyor. 1800 metreden yüksekte bulunmasına rağmen mucizevi özelliğe sahip Karadeniz esintisiyle ağaç yetişen ender noktalardan biri Pokut. Kaçkarlar'ın en iyi seyir terası olarak bilinen Pokut Yaylası'nda görsel bir şölene tanık edin, tertemiz havasını derin derin içinize çekerek soluyun ve yeşilin her tonuyla kucaklaşın.

Tatos Gölleri

.

tatos

 

Tatos Gölleri, Çamlıhemşin’in Verçenik Yaylası sınırlarında bulunuyor. Tatos Dağları’nın eteğindeki çanakta buzulların erimesi ile dolan ve bir birine bağlı olan Tatos Gölleri toplamda 3 tane. Bahar sonu ve yaz başında göllerin kenarında açan rengarenk çiçekler sonbahara kadar Kaçkar tırmanışında soluk almak, fotoğraf çekmek ve kamp kurmak için gelenleri karşılıyor. Yaklaşık 2900 metre yükseklikte bulunan Tatos Gölleri’ne giden yol üzerinde bulunan Mocar Gölü'nünde bir başka doğa harikası olduğunu söylemeliyim.

Yukarı Kavrun Yaylası

Kavrun Yaylası

Çamlıhemşin’in aşağı ve yukarı diye ayrılan iki yaylasından biri olan Yukarı Kavrun 2260 metre rakımda olup Kaçkar Kavrun Dağı zirvesine 3932 metre yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu yayla, Kaçkar Kavrun Dağı'na tırmanış yapan dağcıların ilk kamp yerleri arasında da yer alıyor.

{search:camlihemsin-otelleri,Çamlıhemşin Otelleri}

Marbudam Yaylası 

Marbudam yaylası

Herkesin Marbudam olarak bildiği yaylaya devlet İncesu demiş. 2280 metre yükseklikteki bu köy Rize Çayeli’ne bağlı. Yaylada yaşam sadece yaz aylarında var. Kış aylarında tüm köy yayladan şehirlere iniyor. Marbudam Yaylası’na gittiğinizde yöre insanıyla, etrafı saran sıcak mısır ekmekleri kokusu eşliğinde sohbet etmeyi sakın unutmayın derim.

{search:rize-otelleri,Rize Otelleri}

Dilberdüzü

 

Dilberdüzü

Dilberdüzü, yaklaşık 2900 metre yükseklikteki düzlük olup Kaçkarlar'ın zirvesine klasik rotadan tırmanan dağcıların kamp alanlarından biri. Dilberdüzü’nün ortasından buz gibi suya sahip bir dere akar ve özellikle de yaz aylarında kampçılar bu dere boyunca çadır kurar. 

Galer Düzü

Galer Düzü

Ayder Yaylası'nın 1600 metre rakımlı Galer Düzü, gerçekleştirilen ödüllü boğa güreşleri ile ünlü bir yer. Geleneksel olarak her yıl düzenlenmeye çalışılan boğa güreşleri hem yerli halkın hem de gezginlerin favori rotalarından biri. Ayrıca Galer Düzü Kaçkar tırmanışçılarının da kamp alanlarından.

Kito Yaylası

Kito Yaylası

Rize’nin Hemşin ilçesine bağlı olan Kito Yaylası köylüye göre Gito, 2400 metre yükseklikte konumlanmış. Kaçkarlar'ın el değmemiş doğasına bu köyde de şahit olmaya devam etmenin paha biçilemez bir duygu olduğunu hatırlatmak isterim. 

Büyük Deniz Gölü

 

Büyük deniz gölü

Gölün çevresindeki patika yoldan kuzeybatıya doğru tırmanıldığında Kaçkarlar'ın etkileyici zirvesi görülür. Ayrıca tırmanılan bu aşıttan hava durumunu değerlendiren dağcılar, Kaçkarlar'ın zirvesine olan tırmanışlarına devam edip etmeme kararlarını bu nokta verirler. 

Şen Yuva Köyü

sev yuva köyü

Yöre tarafından bilinen adı Çinçiva olan Şen Yuva Köyü, ünlü köprüsü ile ziyaretçilerini karşılar. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Şen Yuva belki de yeryüzünde yapılan en iyi mıhlamanın yenilebileceği yer bence. Çünkü Şen Yuva Köyü dünyaca ünlü mıhlamayı Karadeniz mutfağına kazandırmasıyla bilinir. 

Zilkale

 zilkale

Fırtına Vadisi'ne hakim bir tepede yer alan Zilkale, Rize’nin Çamlıhemşin sınırları içerisinde yer almaktadır. 1 adet gözetleme kulesi olan ve 8 adet burcu bulunan kalenin altından akan Zil Deresi, kalenin savunma hendeği olarak görev alır.

Bonus: Kaçkar Ultra Maratonu / Kackar Ultra Trail 

Kaçkarlar zirve

Anadolu’nun en belirgin yeşiline, hırçın coğrafyasına sahip Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda düzenlenen koşu maratonunun adıdır, Kaçkar Ultra Maratonu. 27 Haziran 2015’de start alacak olan maraton, Elevit Yaylası'ndan başlayarak sırasıyla Trovit, Palovit, Amlakit, Hazindak, Pokut ve Sal Yaylası'ndan devam eder ve bitiş çizgisinin yer aldığı Çamlıhemşin’de son bulur. Türkiye’nin ve Karadeniz’in en güzel yaylalarında geçen, muhteşem bir parkura sahip olan maraton detayları: 1783 metre ve yukarıya doğru artan rakım ile toplamda 45 kilometre olup 11 saat sürecek. Fotoğraflar alıntıdır.

Yorumlar

Feyzullah cakmak 
22.06.2021
Buralar evet güzel lakin neden artvin yaylaları yok helede yusufeli kosnahal ve yakın çevresindeki yayları görmeyenler bu yayları güzel sanıyor bide dedigdediğim yaylalara gidinde ozaman yayla nedir güzellik nedir görün
Kader ayse 
18.09.2020
Yukarda belirtiler yerlerin cogunu gördüm gittim. Gidemediklerimede en yakın zamanda gitmek istiyorum. Gerçekten Karadeniz deki bu doğa güzellikleri çok farklı birşey görmeden anlayamazsınız. Tavsiye ederim
Ercan kesti 
10.04.2018
Rize Çamlıhemşin Vadisi Türkiye’nin doğal ve kültürel bakımdan özelliğini yitirmemiş bölgelerden bir tanesi olup, ölmeden gidip görülesi yerlerden biri. Mutlaka listenize ekleyin. Dağlarda görüşmek üzere…
Alim 
09.04.2017
İlk baştaki ev, Maselevat Vadisi, Komatti Yaylası, Eğri Su Yaylası, Didi Ngola, Koç Düzü Yaylası, Yüzen Adalar, Kapı gölü, Lelvan Gölü, Kaçkar Gölü, Dadala, Dere Başı, Avusor Yaylası. :))) Daha yazayım mı?
Ercan Duru 
25.12.2016
Kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerler. Kadrini kıymetini bilmek lazım diye düşünüyorum. Gezip görmeyi çok isterim.
Daha fazla yorum gör
Benzer Yazılar