İstanbul'da Nefes Aldıracak Yürüyüş Rotaları

İstanbul'da Nefes Aldıracak Yürüyüş Rotaları

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 04 Kasım 2016
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
İstanbul'da Nefes Aldıracak Yürüyüş Rotaları
Büyükşehir yaşantısının getirdiği zorluklardan uzun uzun bahsetmeye gerek yok sanırım. Özellikle İstanbul gibi bir metropolde yaşıyorsanız gün içerisinde sizi zorlayan durumlarla sık sık karşılaşıyor olduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Trafiğin yoğunluğu, kalabalık, yüksek ses, hep aceleci olma hali ve daha nicesi. Hal böyle olunca herkes gibi sizin de durup bir nefes almayı ve stresten uzak güzel bir gün geçirmeyi ne kadar arzular olduğunuzdan elbette ki haberimiz var.

Biliyoruz ki hep işiniz var, sürekli bir yerlere yetişmeniz gerekiyor ve teslim etmeniz gereken yığınla iş sizi bekliyor. Siz yine de hazırladığımız bu yazıya bir göz atın. Çünkü hafta sonu her şeyi erteleyip İstanbul içerisinde uzun uzun yürüyüş yapacağınız, sonunda da ''iyi ki geldim'' diyeceğiniz bazı rotalar hazırladık. İşte İstanbul yürüyüş rotalarından sizler için derlediklerimiz;

{ad:0}

1- Aydos Ormanı, Kartal

aydos ormanı

İstanbul yürüyüş yerleri önerilerimizde ilk durağımız Anadolu Yakası’nda yer alan Aydos Ormanı, çam ağaçlarıyla çevrili bozulmamış doğası ile İstanbul’daki önemli trekking ve piknik alanlarından. Bol oksijenli bir gün geçirme olanağı sunan Kartal Aydos Ormanı, bugüne kadar neden hiç gelmedim dedirtecek cinsten. Havasına ve huzuruna hayran bırakan ormanın içerisinde bir de gölet bulunuyor. Gölete, ormana girdiğiniz andan itibaren 5 km’lik bir doğa yürüyüşünden sonra ulaşabiliyorsunuz. İstanbul trekking rotaları arasında seçebileceğiniz Aydos Ormanı, yürüyüş sonrası dinlenmek için muhteşem bir gölete sahip. İster deniz bisikletiyle tur atabilir, dilerseniz çevresinde yer alan tesislerde çay içerek manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.Orman yürüyüşü İstanbul sınırları içerisinde yapmak mümkün. Küçük bir hatırlatma yapmak gerekirse Aydos Ormanı’na, kendi aracınızla ya da toplu taşıma kullanarak kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

2- Polonezköy Tabiat Parkı, Beykoz

polonezköy tabiat parkı

1775 yılında ülkelerinin işgal edilmesi ile göç eden Polonyalılar tarafından kurulan bu köy anlaşılacağı üzere aslen bir Polonyalı köyü. Farklı kültür ve yaşam biçimlerinin izlerine rastlama olanağı sunan Polonezköy, hafta sonu doğayla buluşup uzun bir yürüyüş yapmanın hayalini kuranları Polonezköy Tabiat Parkı’nda ağırlıyor. İçerisinde pek çok kuş, bitki ve ağaç türü bulunan park, şehrin gürültüsünden uzak, yalnızca kuş seslerini duyacağınız huzur dolu bir gün geçirmenizi sağlarken, Polonezköy Aktiviteleri günün sonunda sizde unutulmaz anılar bırakıyor.

3- Belgrad Ormanı, Sarıyer

belgrad ormanı

Avrupa Yakası’nda yer alan Belgrad Ormanı, yürüyüş yapma olanağı bulacağınız bir diğer durağımız. Yaklaşık olarak 5,500 hektarlık bir alana sahip ormanda durum böyle olunca pek çok bitki ve hayvan türüne rastlamak da mümkün. Özellikle görülmesi gereken su kemerleriyle ön plana çıkan Belgrad Ormanı pek çok aktiviteye de olanak sağlıyor. Ormanda doğa yürüyüşleri, koşu ve piknik gibi aktiviteler arasında dilediğinizi tercih ederek, keyifli bir gün geçirebilirsiniz. İstanbul’daki en özel yürüyüş parkurlarına sahip orman hakkında küçük bir hatırlatma yapmak gerekirse, buraya araçla giriş ücretli. Belgrad Ormanı’nı hakkında daha detaylı bilgi almak için; Belgrad Ormanı Hakkında Merak Edilen 7 Şeyyazımızı inceleyebilirsiniz.

4- Validebağ Korusu, Üsküdar

validebağ korusu

İstanbul doğa yürüyüşü için uzaklara gitmenize gerek yok. Üsküdar’da yer alan Validebağ Korusu aslında şehrin içerisinde, belki de çok yakınınızda bulunan nefes alanlarımızdan biri. Pek çok toplu taşıma aracıyla kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir konuma sahip olan koru, yemyeşil bir yerde, yılın dört mevsimi muhteşem bir trekking alanı sunuyor. Sık ağaçlar, kuş sesleri ve yürüyüş yolu ile güne enerjik başlamak ya da hafta sonunuzu değerlendirmek için Validebağ Korusu’nu ziyaret edebilirsiniz. Size iyi gelecek bir yürüyüşün ardından koruda bulunan Adile Sultan Kasrı’nı ve Hababam Sınıfı Müzesi’ni ise günlük planınıza dahil etmeyi ihmal etmeyin.

5- Türkmenbaşı Tabiat Parkı, Sarıyer

türkmenbaşı tabiat parkı

Türkmenistan ile ortak kültür paylaşım alanı ilan edilen park, ismini Türkmenistan devlet başkanından alıyor. Korunmuş doğası, patika yürüyüş yolları ve kuş türleriyle, şehrin havasından tamamen sıyrılmanızı sağlayan parka, adımınızı attığınız an kendinizi huzurlu bir günün kollarında bulacaksınız. Türkmenbaşı Tabiat Parkı’nda çam ağaçlarının gölgesinde sevdiklerinizle güzel bir gün geçirme olanağı bulurken, yürüyüşünüz sırasında sincapların size eşlik ettiğine tanık olabilirsiniz.

6- Emirgan Korusu, Sarıyer

emirgan korusu

Tarih boyunca Osmanlı padişahları ve devlet adamlarına ev sahipliği yapan Emirgan Korusu’nda Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk olarak adlandırılan üç adet köşk bulunuyor. İstanbul'da yürüyüş yapılacak yerler arasında bulunan koruda, bol bol temiz hava alabilir, muhteşem bir deniz manzarasına karşı yürüyüş yapabilirsiniz. Şehrin karmaşasından uzaklaşarak, biraz da olsa yüzünüzü doğaya dönme olanağı bulacağınız korudan tabi ki yürüyüş yapmadan dönmek olmaz. Nisan ayında ise rengarenk lalelerle donatılan Emirgan Korusu’nu bir kez daha ziyaret etmeniz gerektiğini şimdiden hatırlatalım.

7- Avcıkoru Tabiat Parkı, Şile-Çekmeköy

avcıkoru tabiat parkı

İstanbul yürüyüş yolları içerisinde yer alan Avcıkoru Tabiat Parkı, günübirlik ziyaret için muhteşem bir rota olduğu gibi, bünyesinde yer alan kır evlerindeki konaklama alternatifleriyle unutulmaz bir hafta sonu seyahatine de olanak sunuyor. İsmini kendisine yakın köyden alan park, meşe, kestane ve gürgen ağaçlarıyla çevrili 650 hektarlık bir alana sahip. Büyükşehirden kaçışın ve aradığınız doğa yürüyüşlerinin belki de en unutulmazını Avcıkoru Tabiat Parkı’nda yapma olanağı bulabilirsiniz. Kış soğuğu henüz bastırmadan, en kısa zamanda trekking için parkı ziyaret etmenizi öneririz.

8- İstanbul Sahilleri

İstanbul sahilleri

Rotamızı son olarak tabi ki İstanbul sahillerine çeviriyoruz. Şehirde saymakla bitiremeyeceğimiz ve size nefes alma olanağı sunan pek çok sahil bulunuyor. Yürüyüş parkurlarıyla dikkat çeken bu sahillere İstanbul’un her iki yakasından da kolaylıkla ulaşmak mümkün. Tek yapmanız gereken size gerçekten iyi gelecek yürüyüşlerin sıklığını arttırmak ve şehrin stresinden biraz uzaklaşarak keyifli bir gün geçirmek.

Yorumlar

İsa demir 
04.01.2020
İstanbul'daki en profesyonel ve doğal yürüyüş parkuru Alemdağ Ormanı yürüyüş ve bisiklet parkurudur. 6, 9 ve 16 km mesafeli üç parkuru tüm şehrin hizmetine sunduk. Proje mimarı İsa Demir, Proje uygulayıcısı Kanlıca Orman işletme Müdürü Abdullah Duman beyefendidir.
NiL 
27.11.2018
İstanbul'un en güzel sahili Üsküdar sahilidir. Çünkü en güzel İstanbul manzarasını sadece Üsküdar sahilinden görebilirsiniz. 1 ve 2. köprülerden tarihi yarımadaya kadar İstanbul'un en meşhur siluetleri sadece buradan görülebilir. Üsküdar İstanbul'dur, İstanbul Üsküdar. =)
Mehmet Kurudere 
24.02.2017
Florya sahilini ve Büyükşehir'in sosyal tesislerini de kesinlikle tavsiye ederim, özellikle geniş ailelere. Her yaşa uygun...
Editor 
07.11.2016
Günbatımında Caddebostan - Suadiye arası diyorum. :)