Hafta Sonu Tatil Önerisi: Safranbolu

Hafta Sonu Tatil Önerisi: Safranbolu

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 12 Kasım 2014
 • Son Güncellenme: 13 Nisan 2024
Hafta Sonu Tatil Önerisi: Safranbolu

Yaşayan bir tarih kitabının sayfalarında gezinmek misali Safranbolu. Arnavut kaldırımlı dar sokaklar, Osmanlı’dan kalma büyüleyici konaklar ve sonbaharın pusu insanın ruhunu rahatlatıyor. Neticede haftanın yoğun ve karmaşık temposundan biraz olsun sıyrılmaya hepimizin ihtiyacı var. Biz de bunu düşündüğümüzden, sizlere huzurun iç dünyanızla bütünleşeceği sessiz, sakin bir rota hazırladık. İşte hafta sonu tatili önerimiz; Safranbolu.

{ad:0}

48 Saat 1 Rota

1) Cuma günü ofisten biraz erken çıkın ve aracınıza atlayın. İstanbul ve Bursa tarafından gelecekseniz, Bolu’yu geçtikten sonra Karabük tabelalarını takip edin; Safranbolu’dasınız. İstanbul’dan (410 km) Safranbolu yaklaşık 5 saat, Bursa’dan (430 km) yaklaşık 4 saat 50 dakika ve Ankara’dan (230 km) yaklaşık 2 saat sürüyor. Eğer otobüsle gelmeyi planladıysanız Karabük Merkez’den şehir içi ulaşım araçlarını kullanarak Safranbolu’ya gelebilirsiniz. Karabük Merkez – Safranbolu yaklaşık 10 dakikalık bir mesafe. Bununla birlikte büyükşehirlerin birçoğundan direkt olarak Safranbolu’ya düzenli otobüs seferleri gerçekleştiriliyor. Ancak biz daha çok yer görmeniz taraftarı olduğumuz için kendi aracınızla gelmenizi, aracınız yoksa da güvendiğiniz bir firmadan araç kiralamanızı tavsiye ediyoruz.

2) Safranbolu’da konaklamak için pek çok alternatif bulunuyor. Safranbolu Otelleri’nin hemen hemen hepsi tarihi konaklardan oluşuyor. Bu göz nuru evlerde konaklamanın tadı gerçekten de bir başka. Bizim önerimiz Safranbolu Butik Otelleri’nden birinde kalmanız.

 safranbolu otelleri

3) Otelinize yerleştikten sonra biraz çevreyi turlayın. Otel yetkilisinden Safranbolu hakkında birkaç bilgi edinin. Sonra da güzel bir uyku çekin kendinize.

4) Otelde kahvaltınızı aldıktan sonra Türklerin Safranbolu’ya ilk yerleştikleri yer olan Safranbolu Hıdırlık Tepesi’ne gidin. Büyüleyici bir manzara sizi bekliyor olacak. Tepede bir de çay bahçesi var. Safranbolu’nun meşhur safran çayını yudumlaya yudumlaya manzaranın keyfini çıkarın. Uyarıyoruz; tadı pek iç açıcı değil. Zaten kendileri de bunu bildiğinden yanında bal getiriyorlar tatlandırmak için. Ama tabi siz yine de denemeden dönmeyin.

hidirlik tepesi manzarasi

5) Manzaraya doyduktan sonra yavaş yavaş Yörük Köyü’ne doğru yola çıkın. Safranbolu’ya 11 km mesafede olan Yörük Köyü, adeta bir açık hava müzesi gibi.

6) Yörük Köyü’nü turladıktan sonra öğle yemeğinizi Yörük Sofrası’nda yiyin. Bizim tavsiyemiz çıtır gözleme ve ev baklavası. Emin olun daha önce böylesini hiç yememişsinizdir.

7) Yörük Köyü’nden ayrılmadan önce köylü teyzelerden ev tarhanası, kurutulmuş kekik ve nane alın.

 yoruk koyu safranbolu

8) Safranbolu’ya geri dönün ve Kaymakamlar Evi’ni, Tarihi Hükümet Konağı’nı ve Padişah İbrahim’i tedavi eden Cinci Hoca’nın yaptırdığı Cinci Han’ı mutlaka gezin. Hükümet Konağı’nın bahçesinde bulunan Saat Kulesi’ni de görmeyi ihmal etmeyin.

9) Safranbolu gezinizi tamamladıktan sonra otelinize dönün. Biraz dinlenin. Akşam yemeği için hazırlanın. safranbolu genel

10) Akşam yemeğini Kadıoğlu Şehzade Sofrası’nda yiyin. Tercihinizi kuyu kebabından yana kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

11) Yemekten sonra biraz yürüyüş yapın ve otelinize geri dönün. Sonrasında güzel bir uyku çekin kendinize.

12) Sabah erkenden kalkın. Eğer hava güzelse civarda bulunan marketlerden kahvaltılık için bir şeyler alın. Dipsiz Göl’ün kıyısına inin ve piknik yapın. Hava şartlarının piknik için uygun olmadığını düşünüyorsanız, kahvaltınızı otelde yapabilirsiniz.

13) Kahvaltının ardından Tokatlı Kanyonu’nu keşfe çıkın. Tokatlı Kanyonu üzerine Sadrazam İzzet Paşa tarafından, kente su taşımak amacıyla yaptırılan İncekaya Su Kemeri’ni görün.

 incekaya su kemeri safranbolu

14) Uzun bir yürüyüşün ardından girişte bulunan çay bahçesinde Bağlar Gazozu içerek yorgunluk giderin.

15) Eğer vaktiniz varsa Sırçalı Kanyonu’nu keşfe çıkın. Sırçalı Kanyonu merkeze yaklaşık 12 km mesafede bulunuyor. Aracınızla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Konarı Köyü veya Yazıköy üzerinden gideceksiniz. Sırçalı Kanyonu, Düzce Köyü ve Sırçalı Köyü arasında yer aldığından Düzce Kanyonu olarak da geçiyor. Aklınızda bulunsun.

 sircali kanyonu safranbolu

16) Geri dönüş yoluna çıkmadan önce Safranbolu çarşılarını gezin. İmren İmalathanesi’nden meşhur Safranbolu lokumu alın.

17) Hafiften bir açlık hissediyorsanız, Kadıoğlu Şehzade Sofrası’nın nefis pidelerinden yemenizi tavsiye ediyoruz.

18) Alternatif olarak, Bulak Mağarası’nı, Hızar Mağarası’nı ve Ağzıkara Mağarası’nı keşfedilirsiniz.

safranbolu carsisi

19) Safranbolu’da gezilecek çok fazla yer var. Doğrusu insanın baş başa vakit geçirmeye pek zamanı kalmıyor. Bu nedenle Safranbolu romantik bir hafta sonu kaçamağından çok, 4 ya da 5 kişilik bir arkadaş grubuyla daha keyifli olacaktır.

20) Önemli hatırlatmalar; Arnavut kaldırımlı sokaklarda dolanırken, gördüğünüz güzellikleri ölümsüzleştirebilmeniz adına fotoğraf makineniz mutlaka yanınızda bulunsun. Ne olur ne olmaz diyerek siz yanınıza yağmurluğunuzu da alın. Şimdiden keyifli bir hafta sonu tatili geçirmenizi dileriz.

Yorumlar

tülay bulut 
14.11.2014
Tokatlı Kanyonu üzerine kurulmuş cam terastan aşağıdaki güzellikleri izlemenizi tavsiye ederim.
Özlem Borhan 
13.11.2014
Evleri çok güzel. Eski çarşı ve yeni çarşıyı gezmiştim. Burada birçok hediyelik eşya bulunuyor, özellikle de Safranbolu evleri maketi dikkat çekici. Otelde kahvaltıda ikram ettikleri simit alışık olduğumuzdan farklı idi. Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası'nı da görmenizi tavsiye ederim.
tokay ceritoğlu 
13.11.2014
Safranbolu, tarihi ev ve yaşantılarımızdan bugüne kadar çok fazla yıkıp dökemediğimiz nadir Türk yerleşim birimlerinden başta geleni. İnceledikçe evlerin o günün şartlarına göre ne kadar mantıklı planlandığı görülüyor. Çevre güzelliği de bu doğallığa renk katıyor. Çocuklara göstermek ve tanıtmak faydalı olacak geçmişimizi görüntülemek için.
Hüseyin CİHAN 
13.11.2014
Çok güzel bir anlatım yapılmış. Nasip olsa da gitsek intibaını uyardı. İnşallah Allah nasip eder. Emeğinize ve yüreğinize sağlık. Güzel bir yer olduğunu duymuştum.
cemre akdayı 
13.11.2014
Sanki hafta sonu oldu, ben gezdim, geldim. Teşekkürler, o kadar hoş bir anlatımdı.
Daha fazla yorum gör