Kış Sporları İçin Aranan Adresi: Palandöken Tatil Rehberi

Kış Sporları İçin Aranan Adresi: Palandöken Tatil Rehberi

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 18 Şubat 2015
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Kış Sporları İçin Aranan Adresi: Palandöken Tatil Rehberi
Bembeyaz tepelerin güzelliğiyle çevrili ülkemizin en soğuk dağlarından biri olan Palandöken’i aşmanız için size heyecan verici bir yol haritası çıkardık. Uzun pistleri ile Türkiye'nin kayak turizmine değer katan Palandöken, kayak sezonunda gidebileceğiniz Türkiye’nin En Popüler Kayak Merkezleri arasında yer alıyor. Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından gelenleri ağırlamak, onlara kış sporlarının eşsiz dünyasını yaşatan Palandöken, uzun pistleri ile kayakçılar için oldukça popüler bir destinasyon . Hadi gelin Palandöken’e daha yakından göz atalım.

Palandöken Kayak Pistleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kış Sporları İçin Aranan Adresi: Palandöken Tatil Rehberi

{ad:0} Palandöken Kayak Merkezi'nde kış sporları faaliyetlerini 2200 - 3176 metre arasında değişen bir rakım kuşağına yerleştirilerek kuzeyden güneye doğru ilerleyen bir güzergahta gerçekleştiriliyor. Erzurum'un kalbine sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunan Palandöken, dünyanın en merkezi konumdaki kayak merkezlerinden biri. Erzurum havaalanından kayak merkezine genellikle sadece 25 ila 30 dakikada arasında ulaşılabiliyor. Temel kayak malzemeleri ve ilk kez kayacaklar için özel eğitmen desteği ile Palandöken’de harika bir kış tatili geçirebilirsiniz. Kayak Rehberi yazımıza bakarak kayak yapmaya ilk kez gideceklerin dikkat etmesi gereken unsurları öğrenebilirsiniz.

Uzunlukları ve eğimleri ile bilinenler pistleri dünyanın en iyi kayak pistleri arasına gösteriliyor. Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından kullanımı kabul edilen ve profesyonel kayakçılara açık olan kayak pistlerinin yanı sıra, bir kısmı kayak pisti olarak kullanılabilen, farklı zorluk derecelerinde toplam 27 parkur bulunmakta. Kayak pistlerinin kapsadığı toplam mesafe 28 km ve en uzun pist 12 km olarak; başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki kot farkı 1.100 metre ölçülmekte. Ejder ve Kapıkaya olarak bilinen pistlerin Slalom ve Grand Slalom müsabakaları için resmi parkur olarak hizmet veriyor. Bu parkurlar kayak merkezleri içinde en iyi parkurlar arasında.

Kış Sporları İçin Aranan Adresi: Palandöken Tatil Rehberi

Kayak Merkezinde saatte 4.500 kişi kapasiteli 5 adet telesiyej, saatte 300 kişi kapasiteli 1 adet teleski lift, saatte 1.800 kişi kapasiteli 2 adet baby lift ve 1 adet gondol lift bulunmakta. Ayrıca Palandöken'de kar festivalleri ve kayak, snowboard ve diğer çeşitli kar sporları için turnuvalar düzenlenmekte. Buna ek olarak, dağda bir kayak evi, günlük olanaklar ve restoranların yanı sıra, ikisi beş yıldızlı ve üçü dört yıldızlı olmak üzere dört turistik tesis bulunmakta. Kayak tesisinin çeşitli uyku alanlarında yaklaşık 2000 misafir ağırlanabiliyor.

Palandöken’de Yapılan Kış Sporları

Kış Sporları İçin Aranan Adresi: Palandöken Tatil Rehberi

  • Snowboard: Palandöken Kayak Merkezi’ndeki gençlerin gözde sporu olarak yer alırken tutkulu kayakçıları kendine çeken bir spor dalı. Board ölçüleri 140-165 arası değişiyor.
  • Helikopterli Kayak (Heliski): Dünya’nın en heyecanlı aktiviteleri arasında bulunan Heliski, Palandöken Dağlarında yapılmakta. Kayak pistlerinden uzakta kar kalınlığının yoğun olduğu dağlık bölgelerde yapılabiliyor.
  • Serbest Stil Kayak: Kayağın akrobasi ile birleştirilmiş hali. Mogul ve Aerial olarak iki farklı türü de Palandöken Kayak Merkezi’nde yapılabiliyor.
  • Kızak: Birden fazla kişi ile de yapılabilen spor dalında, skeleton ve kızaklı köpek yarışı da yapılabilmekte. Palandöken’de bulabileceğiniz sporlar arasında yer alıyor.
  • Kuzey Kombine: Kayakla atlama ve kayaklı koşunun bir araya gelmesi ile yapılan spor dalı, iki gün süren etapları ile Palandöken’de yer alıyor. Bireysel, sprint ve takım halinde yarışan atletler ile Palandöken Kayak Merkezi’nde yapılmakta.
  • Alp Disiplini: Kapıları aşarken yamaçtaki zorluklara göğüs geren atletlerin en hızlı şekilde aşağıya inerek yarıştığı spor Palandöken Kayak Merkezi’nde yapılmakta.

Palandöken’de Yapılacak Diğer Aktiviteler

Kış Sporları İçin Aranan Adresi: Palandöken Tatil Rehberi

1- Zipline'da Gezintiye Çık

3176 metre yükseklikteki Palandöken Dağı, adrenalin pompalamayı sevenler arasında popüler bir seçim olan çelik halatla kayma gibi çeşitli heyecan verici aktivitelere sahip. Yılın her mevsiminde yapılabilen bir aktivite olan ziplineda ipe bağlı olmak, binicilere Ejder Tepesi, Palandöken ve Erzurum'un tamamının nefes kesen manzaralarını seyretme imkanı veriyor. 70 metre yükseklikte dururken bir dağdan diğerine heyecan verici bir geçiş yapmak için zipline kullanarak, size heyecan katacak bir aktiviteye katılma fırsatı bulacaksınız. Dünyada kayak pistinin üzerinden geçen tek hat olan Palandöken'de buzdağı tırmanışı tipik olarak çelik halatla kayma ile birlikte yapılıyor. Palandöken, dünyada kayak pistinin üzerinden geçen tek hat.

2- Devasa Salıncakta Manzarayı İzle

Palandöken'de her mevsim turistlere, girişimi için önemli miktarda kişisel cesaret gerektiren devasa salıncağın cüretkar ve heyecan verici aktivite seçimine katılma fırsatı veriliyor. 2750 metre yüksekliğe kurulan devasa salıncağın yanı sıra insan sapan binicileri de keyifli dakikalar geçirebiliyor. Türkiye'nin en yüksek noktasında yer alan devasa salıncak, binicileri 11 metre havaya fırlatırken saatte 80 kilometreye varan hızlara ulaşabiliyor. Yolcuların uzay seyahati izlenimine kapıldıkları ile meşhur olan bir aktivite olarak Palandökende yerini almakta.

3- Demet Hanım'ın At Çiftliğinde Gez

Demet Hanım'ın Palandöken'deki At Çiftliği, sevimli atları ve binicilik kulübü nedeniyle özellikle bölgedeki küçük çocuklu ailelerden büyük ilgi görüyor. At çiftliği, çeşitli farklı aktivite olanaklarından yararlanabileceğiniz bir yer. Binicilik derslerine ek olarak, bu konum safari tarzı gezintiler, kafe, hipoterapi uygulamaları, atlar için bir biniş tesisi ve atlama dahil olmak üzere çeşitli ek aktiviteler sunmakta. Yetişkinlerin yoğun ilgi gösterdiği safari turlarına katılmak için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. İç safarinin ATV gezi ücreti kişi başı 250 Türk Lirası olarak 1 saat sürmekte. Daha kapsamlı safari aktivitelerini içeren geziler için 350 TL ücret talep edilmekte. Demet Hanım'ın At Çiftliği'ne haftanın her günü sabah 09:00'dan akşam 21:00'e kadar ziyaretçi kabul edilebilmekte.

4- Cağ Kebabının Meşhur Lezzetini Tat

Cağ kebabı, keçi etinden de yapılabilse de, tipik olarak kuzu etinden yapılan lezzetli bir yemektir. Cağ Kebap, Erzurum'un mutfağının şöhret iddiası olarak önce etler baharatlanarak odun ateşinde yerini alır. Yatay döner olarak da anılan cağ kebabı, başta Tortum ilçesi olmak üzere Erzurum'un hemen hemen her yerinde bulunabilen bir lezzet.

5- Atatürk Müzesini Gez

Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a taşınmadan önce şimdi müze olan evde ikamet ediyordu. Müze, Atatürk'ün Samsun'a giderken yanında götürdüğü eşyaları saklıyor.

6- Tortum Gölü ve Şelalesi’ni Gör

Türkiye'nin en çarpıcı şelaleleri arasında gösterilen Tortum Şelalesi, bu bölgede görülmesi gereken doğa harikalarından biri. Bu muhteşem şelale, şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta olsa da yine de Palandöken'e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden.

Palandöken’e Nasıl Gidilir?

Palandöken'e birçok farklı yöntemden biri ile ulaşabilirsiniz. İlk seçenek en çok tavsiye edilen, Erzurum Havalimanı'na geldikten sonra Palandöken'e varmak ve ardından yaklaşık yarım saat boyunca bir araç kiralamak veya bir shuttle servisini kullanmak. Şehirlerarası bir otobüse binip otogara geldiğinizde Palandöken'e giden halk otobüslerinden birine binebilir veya tekrar bir araç kiralayıp oraya gidebilirsiniz. Ayrıca güzergah üzerinde Erzincan, Malatya ve Kars üzerinden geçen demiryolu hattını kullanarak Erzurum'a gitme imkanı da bulunmakta. Hem Doğu Ekspresi hem de Yeni Doğu Ekspresi Erzurum'a her gün hizmet veriyor. Daha fazla bilgi için Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey adlı yazımıza bakabilirsiniz.

Palandöken’de Nerede Kalınır?

Kış Sporları İçin Aranan Adresi: Palandöken Tatil Rehberi

Palandöken kayak tatilinizde konaklayabileceğiniz en iyi kayak otellerini bulmak için Palandöken Kayak Otelleri sayfamıza bakabilirsiniz. Sizin için Palandöken Kayak otelleri önerilerimizi aşağıda sıraladık:
  • Sway Hotels Palandöken: Beş yıldızlı bir otel olan Sway Hotels Palandöken, Palandöken'in Küme Evler semtinde yer almakta. Otel, lüks konaklama birimleri ile ünlü olmakla birlikte toplam 180 odası ile konaklamalar için mükemmel bir seçim. Havaalanı arası yolculuk 20 ile 25 dakika arasında sürmekte. Keyifli geçecek kış tatiliniz için Sway Hotels Palandöken sayfasına göz atabilirsiniz.
  • Polat Erzurum Resort Otel:Polat Erzurum Resort Hotel, konuklarına gecelemeleri için beş yıldızlı alternatif sunan bir otel olarak Palandöken Kayak Merkezi içerisinde yer almakta. Hem şık hem de keyifli bir konaklama için tercih edebileceğiniz Polat Erzurum Resort Otel sayfasına göz atabilirsiniz.
  • Dedeman Palandöken Resort Otel: Her şey dahil konaklama fikri, Palandöken Kayak Merkezi içinde yer alan ve dört yıldızlı otel seçeneği sunan Dedeman Palandöken Otel'de mevcut olmakla birlikte hem şehir merkezine hem de havalimanına ulaşım kolaylığı ile tercih ediliyor. Kış tatilinde tercih edebileceğiniz Dedeman Palandöken Resort Otel sayfasından bilgi alabilirsiniz.
  • Dedeman Palandöken Kayak Evi: Palandöken'in Yunus Emre semtinde yer alan 4 yıldızlı Dedeman Palandöken Ski Lodge, bölgedeki konaklama seçeneklerinden biri. Kış tatiliniz için her şey dahil konaklama seçeneğinin sunulduğu Dedeman Palandöken Kayak Evi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.
  • Palan Kayak Tesisi Oteli: Palan Kayak Tesisi Oteli, konuklarına konaklamaları için dört yıldızlı bir seçenek sunmakta. Havaalanına 20 ile 25 dakika süren otel Lalapaşa’da bulunmakta. Palan Kayak Tesisi Oteli hakkında bilgi almak için sayfamıza göz atabilirsiniz.
  • Snowdora Kayak Merkezi: Snowdora Kayak Merkezi, Yunus Emre mevkiinde bulunan villa tarzı bir konaklama tesisi olarak hizmet veriyor. Konumu nedeniyle kalabalık partiler ve aileler için mükemmel bir konaklama seçeneği. Kayak merkezine komşu bir bölgede villa konforunda konaklama seçeneği için Snowdora Kayak Merkezi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.
{search:palandoken-otelleri,Palandöken Otelleri}

Yorumlar

Gürcan AKPINAR 
08.02.2018
Erzurum'a gitmişken bir de Taşhan'a uğrayıp Oltu taşı almanızı tavsiye ederim. Erzurum Merkez’dedir Taşhan.
handan yılmaz 
20.02.2015
Göndermiş olduğunuz bilgiler çok yararlı, doğru, yönlendirici oluyor. Teşekkürler.
Sevgi Özdil 
19.02.2015
Hep ilgimi çeken bir yerdir Palandöken. Pistlerini ve ortamını çok merak ediyorum. Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler. :)
Benzer Yazılar