Ekonomik Bir Tatil İçin 8 Yurt Dışı Rotası

Ekonomik Bir Tatil İçin 8 Yurt Dışı Rotası

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 24 Ekim 2016
 • Son Güncellenme: 06 Şubat 2024
Ekonomik Bir Tatil İçin 8 Yurt Dışı Rotası

Kısa süreli bir tatil hakkınız var, yurt dışında yeni yerler keşfetmek istiyorsunuz ve bütçeniz de biraz kısıtlı mı? O zaman bu destinasyonlar tam size göre. Hepsi vizesiz ve hepsi 2 ya da 3 günlük bir seyahat için oldukça tatmin edici. Bu noktalar ayrıca tarihin izlerini kovalayabileceğiniz sakin, huzurlu ve dikkat çekici yönleri ile gezginleri kendine çekmeye devam ediyor.

{ad:0}

Minsk / Belarus

 

Minsk

Özellikle İstanbul'dan sonra, dünyanın sakin ve huzur verici şehirlerinden biri diye düşünmemek elde değil. Ülkenin para birimi olan Belarus Rublesi değer olarak Türk Lirası'ndan düşük bir kura sahip ve ülkeye vize muafiyeti devam etmesi şehri daha bir cazip kılıyor. Başkent Minsk'in 'Minskae more' yani Minsk Denizi adı verilen yapay gölü en bilinen noktası. Şehrin simgesel yapıları ve görülmesi gereken yerleri arasında da Peramohi Meydanı'ndaki zafer anıtı, Oktyabrskaya Meydanı'ndaki parlamento binası, Kültür Sarayı ve adı son olarak Özgürlük Meydanı'na çevrilen Ploshcha Nezaleshnastsi'deki KGB binası, başkanlık sarayları, askeri müze, milli kütüphane sayılabilir. Ayrıca kentin en bilinen ve en özel parklarından olan Gorki Parkı içinde keşfetmeniz gereken bir müze yer alıyor. Bu müze birçok ressam ve heykeltıraşın 16 ve 20. yüzyıllara ait sanat eserlerinin bulunduğu yapı. Bu müze de bölgede görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Budva / Karadağ

 

budva

Şehri; deniz, kum, güneş, yemek, gece hayatı ve eski ile yeninin bir arada yaşadığı yer olarak tarif etsek ne demek istediğimizi çok net anlatmış oluruz sanırım. Budva, sırtını boylu boyunca uzanan dağ yamaçlarına yaslamış yüzünü masmavi Adriyatik denizine çevirmiş. Upuzun kumsalları ve harika koyları bu şehri özellikle yaz aylarında keşfetmeniz gerektiğinin de bir işareti aslında. Budva'yı çekici kılan yönü ise Karadağ ile aramızdaki vize muafiyetinin karşılıklı olarak devam etmesi. Ancak tek üzücü yönü para biriminin Euro olması. Neyse ki şehir öyle çok pahalı değil ve bu durumu ekarte edebiliyor. Bu arada zamanınız olursa Budva'ya 8 kilometre mesafede yer alan Sveti Stefan Adası'nı mutlaka keşfedin. 

 Kazablanka / Fas 

kazablanka

T.C. vatandaşları ile Fas'a girişte vizeden muaf olup ülkeye girişte ve çıkışta verilen formların doğru ve eksiksiz biçimde doldurulması oldukça önemli. Ayrıca İstanbul-Kazablanka arasında haftanın her günü karşılıklı havayolu seferleri olduğunu da hemen belirtelim. Fas Dirhemi değer olarak Türk Lirası'nın yaklaşık 3/1'ine karşılık geliyor. Hassan II Camii yani ikinci Hasan Camii, 1993’te inşa edilmiş olan bu yapının en önemli özelliği 210 metrelik yüksekliğe sahip minaresiyle yeryüzündeki en yüksek minare olması. Ayrıca Atlantik Okyanusunun üzerinde inşa edilen ve mermerden yapılan bu cami gerçekten büyüleyici. Şehrin diğer bir yüzü de LaCorniche. Şehrin uzun sahil şeridi olan Corniche, Atlantik Okyanusuna kıyısındaki birçok plaja ev sahipliği yapıyor. Tüm gün dolup taşan bu sahiller akşamüzeri gün batımında harika bir renk cümbüşü de sunuyor. Ancienne Medina yani eski Pazar ve Quartier Habous yani, yeni pazar şehrin keşfedilmesi gereken yerleri arasında. 

Kruja / Arnavutluk

 

Kruja

Ülkenin para birimi olan Arnavut Leki, Türk Lirası'nın yaklaşık dörtte biri ve hükümetler arası yapılan karşılıklı anlaşmalarla birlikte vize muafiyeti devam ediyor. Oldukça eski bir tarihe dayanan şehir Arnavutluk’un başkenti Tiran’ın 20 km kuzeyinde bulunuyor. Yüzyıllarca Osmanlı'nın hakimiyetinde kalan şehrin eski adı Akçahisar. Bu topraklarda gezerken hiç yabancılık çekmemenin sebebi de bu olsa gerek. Şehrin en önemli simgesel yapılarından biri Kruje Kalesi. Yaklaşık 600 metre yükseklikte, 800 metre uzunlukta olan kale şehrin her yerine hakim bir noktada. Kale gezilebiliyor ve giriş ücretsiz ancak kale içinde bulunan İskender Bey Müzesi ücretli. Akçahisar doğumlu İskender Bey’in kahramanlıklarını ve Osmanlı ile savaşlarını betimleyen her döneme ait eserler bulunmakta. Kale içinde yer alan Esad Toptanî Paşa Konağı. Konak etnografik eserlerin sergilendiği bir müzeye çevrilmiş. Kalenin içinde yarı yıkılmış halde bir de cami bulunmakta. Eski çarşıda Anadolu esintileri ile size kendine aşık ediyor. 

Ohrid / Makedonya 

Ohrid

Yemyeşil, masmavi, tarihi, huzur ve buram buram sakinlik kokan bir yer Ohrid. Kendi adını taşıyan gölü etrafında yer alan yerleşim yerlerinin ve daracık sokaklarının arasında gezinirken sanki geçmişte bir zamana ışınlanmış gibi hissedersiniz kendinizi. Sokaklarda hakim olan tek şey huzur ve kediler. Kediler kenti olarak da adlandırılan Ohrid'de yürüyerek tüm önemli noktaları keşfedebilirsiniz. Göl kıyısında yer alan sokaklar cumbalı eski köşklerden oluşuyor. Ohrid'i gezmeyi göl kıyısından başlayarak saat yönünde daire çizerek kaleye doğru çıkabilir ve daireyi tamamlayarak meydana inebilirsiniz. Bu güzergahta size kentin en önemli yapısı Sveti Jovan Kaneo Kilisesi, Ohrid Kalesi, antik amfi tiyatro, eski çarşı, Panteleimo kilisesi, Sophia kilisesi eşlik ediyor. Makedonya da vizesiz ülkeler arasında ve Makedon Denarı Türk Lirası'nın yaklaşık olarak üçte biri. Daha detaylı bilgi için; Huzur Şehri Ohrid'e Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Batum / Gürcistan 

Batum

Gürcistan'a T.C. vatandaşları ister pasaportla isterlerse de T.C. kimliği ile giriş - çıkış yapabilmektedir. Gürcistan Larisi ile Türk Lirası arasında çok bir fark yok. Şu anki kurla 1TL = 0,761 Gürcistan Larisi'ne denk geliyor. Batum tarihi bir dokusunun yanında şehirde gökdelenler, lüks casino otelleri, yeni yapılan modern binalar ve meydanları ile her geçen gün modernleşen bir şehir. Batum özellikle gece hayatı ile insanların dikkatini çekiyor. Ancak gezip görülecek harika yerleri de var. Parkları, müzeleri, meydanları, Astronomik Saati, Aşk Heykeli, Alfabe Kulesi, kiliseleri, camileri ve sahil şeridi ile yıl içerisinde yüz binlerce turistin akınına uğruyor. Daha detaylı bilgi için Batum Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Şey yazımızı inceleyebilirsiniz.

Lviv / Ukrayna 

lviv opera binası

Lviv'e Türkiye'den haftanın belli günleri karşılıklı seferler düzenleniyor ve Ukrayna vize muafiyeti bulunan ülkelerden biri. Ukrayna para birimi olan Grivna, Türk Lirası'na oranla daha düşük bir değere sahip. Hatta 1 TL = 8,39 Grivna. Ukrayna'da gezip görülecek çok yer olsa da Lviv; Alman mimarisi, Ukrayna - Polonya kültürü ve Sovyetler Birliğinin etkilerinin halen sürmesi ile dikkat çekiyor. Öyle ki; kente girdiğiniz anda yaşanmış olan savaşın ruhunu ve Sovyet etkilerini her köşe başını döndüğünüzde iliklerinize kadar hissedersiniz. Büyük ve dikkat çekici meydanları, kiliseleri ve ihtişamlı katedralleri ile ziyaretine gelenleri büyülemeye devam ediyor.

Bonus: Kıbrıs 

Girne Limanı

Hem çok yakın hem çok uzak. Hem Türk Lirası geçerli hem de T.C. kimliği ile giriş yapılabiliyor. Akdeniz'in incisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; her mevsim ayrı bir güzel ve heyecan verici. Bir tarafta sakinliği, huzur dolu ortamı, bir tarafta eğlencede sınır tanımayan gece hayatı, tarihi dokusu ve Girne sahili boyunca sıralanan balık restoranları ile Kıbrıs her mevsim cezbedici. Daha ayrıntılı bilgi için; Kıbrıs Tatilinde En Çok Yapılan 10 Şey başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Özgür ÖNDER 
28.10.2016
Rakamlarla ilgili bilgi var mı?
tokay ceritoğlu 
25.10.2016
Yeşil pasaport olanağı olsa bile kibirli, vize isteyen ülkelere gitmektense Türk vatandaşlarını insan yerine koyan bu tür ülkelere gitmek çok akılcı, gezdiğimiz ülkelere katkıda bulunacaksak elbette gelen gezginlere kucak açan ülkelere gitmek çok daha mantıklı.