Dünyanın En Ünlü Araba Markalarının Mega Fabrikaları

Dünyanın En Ünlü Araba Markalarının Mega Fabrikaları

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 14 Ekim 2016
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Dünyanın En Ünlü Araba Markalarının Mega Fabrikaları
Adıyla ün yapmış ve herkesin hayalini kurduğu araba markalarının mega fabrikaları gerçekten şaşırtıcı. İnsanı sarhoş edecek kadar güçlü motorları, son teknolojiye sahip donanımları, görkemli tarzlarıyla yolların hakimi olan dünyanın en bilinen otomobillerinin üretiminin yapıldığı mega fabrikalar da oldukça etkileyici. Yazımızda “Otomobil fabrikaları nerede, otomotiv fabrikalarında neler bulunuyor?” gibi soruları cevaplamaya çalıştık, dilerseniz başlayalım.

Üstte bulunan kapak fotoğrafı da Almanya'nın Wolsfburg şehrindeki Volkswagen kulesinden. Bu araba kulesi şehrin simgesi haline gelen yapılar arasında sayılma başlandı bile. Volkswagen'in önemli üretim merkezlerinden biri olan bu fabrika, ziyaretçilerin de yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Volkswagen'in ürettiği otomobilleri test edebileceğiniz, satın alabileceğiniz ve araç modelleri hakkında birçok bilgi alabileceğiniz bu yapı, 60 metre yüksekliğe ve 400 araç kapasitesine sahip. Binayı özel yapan durumlardan biri de; Guinness Rekorlarına kitabına dünyanın en hızlı otomatik park sistemi olarak geçmesi. Bu kule özellikle otomotiv dünyasının en ilginç yapıları arasında yer alıyor olması. Sadece bununla kalmayıp aynı zamanda bu inanılmaz fabrika Dünyanın en büyük otomobil fabrikası olmasıyla da biliniyor. Yolunuz düşerse kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.

{ad:0}

1- Tesla Motors / California

Tesla motors

Tesla Motors'un üretim merkezi Silikon Vadisi’nin kalbi olan Palo Alto California’da. Tesla'nın mega fabrikası iki farklı kata yayılmış durumda. 2600 kişinin çalıştığı ve neredeyse 150 robota sahip olan fabrika üretim için Tesla’nın kendi teknolojisini kullanıyor. Öyle ki California'daki bu fabrikada kapılardan koltuklara, oradan lastiklere ve içindeki alüminyuma kadar her şey 510.000 m2 alan üzerine kurulu fabrikada üretiliyor.

Tesla motors

Tesla Motors dünya çapında dikkatleri üzerine; tamamen elektrik enerjisi ile çalışan ilk spor otomobil üretimi olan Tesla Roadster ile çekti. Elektrikli araç ve elektrikli araç motor parçaları tasarlayan, üreten ve satan Tesla Amerikan menşeli bir firma. Tesla Motors, 2015 Kasım itibariyle Türkiye pazarına "Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketi" adı altında giriş yaptı.

2- Dodge / Michigan

dodge

Bir Amerikan firması olan Dodge'un mega fabrikası Auburn Hills, Michigan'da. Modern Amerikan gücü olarak nitelendirilen Dodge iki büyük fabrikada hayat buluyor. Fabrikalardan biri Kanada'da diğeri de New Mexico / Saltillo'da. Saltillo Motor Fabrikası, birçok Dodge aracın kaputunun altındaki yüksek performanslı motorların üretildiği yer. Toronto'nun hemen dışında bulunan Brampton'daki fabrika da montaj fabrikası olup bütün parçaların birleştirildiği yer. Montaj fabrikası öyle büyük ki; 6 basketbol sahası büyüklüğündeki tek bir fabrikada gerçekleşiyor. Modern Amerikan gücü olan otomobiller, kamyonetler, SUVlar, vanlar ve minivanların üretildiği modern bu mega fabrikanın toplam alanı 232.257 metrekare ve bu binanın bir ucundan diğer ucuna yürümek yarım saatten fazla sürüyor.

3- Mustang / Detroit

mustang

Her şey bir vizyonla başlar, kendine has bir tür tanımlayan ve Amerika'ya has 'hobby car' tabirinin türetilmesini sağlayan bir makine Mustang. Sürekli büyüyen otomobil sanayisine yön veren markalardan biri olan Mustang, Amerikan kültürüyle özdeşleşmiş ve 3000 üzerinde film ve tv şovunda yer almış tek firma. Çalışanlar 'Biz bir Amerikan efsanesi üretiyoruz.' diyerek Mustang'leri gösterişli, sade veya sadece hızlı olarak üretebiliyorlar. Ve tüm bu Mustang'lerin hepsi Ford'un Kuzey Amerika'daki Detroit fabrikasında yapılıyor. Hatta o kadar ki Mustang için safkan bir Detroit otomobili diye tabir ediyorlar. Mustang'in mega fabrikası 276.00 kilometrekareden daha büyük bir yer kaplıyor.

4- Bugatti Veyron / Molsheim

Bugatti Veyron

Bir mühendislik şaheseri, yol üzerinde saatte 407 kilometre hız ile uçan bir sanat eseri, yarı uçak yarı otomobil, tasarım ve hızın nadir görülen bir karışımı. Daha önce yapılan hiçbir arabaya benzemeyen Bugatti Veyron. Havacılık uzmanlarıyla çalışılarak üretilen bu otomobil bir uçaktan daha hızlı ve 'W16' adı verilen bir motora sahip. Bu motor Almanya'nın Salzgitter kentindeki Volkswagen motor fabrikasındaki özel bir odada tamamen elle üretiliyor. Heggemann Havacılık, jetler ve roketler için parça üreten bir şirket ve Bugatti Veyron için arka kanat üretiyor. Tüm fabrikalardan gelen parçalar Fransa'daki Molsheim'a gönderiliyor ve Bugatti Veyron burada elle birleştirilerek üretiliyor.

5- Jaguar / Birmingham

jaguar

Jaguar, İngiltere merkezli bir otomobil markası. Jaguar'ın geçmişteki başarısının anahtarı işçilikti. Geçmişte elle üretilen bu araçlar günümüzde markanın güçlenmesi ve piyasaya yeniden hakim olması için seri üretimine ihtiyaç duyuldu. Bu yüzden 75 yıllık kusursuz bir otomobilin baştan yaratılacağı mega bir otomotiv fabrikası oluşturmasına karar verildi. Kaliteden ödün vermeden seri üretim hızına çıkmak amacıyla Custom Bromwich'te Jaguar için mega fabrika kuruldu. Çağın değişimiyle Jaguar, otomobillerinin motor kaputunun üstünde yer alan ve zıplayan Jaguar figürü, meydana gelebilecek kazalarda, yayaların yaralanma riskini azaltmak için değiştirildi. Firma, ürettiği yeni modellerine bu Jaguar figürü yerine, Jaguar resimli bir plaket monte etmeye başladı. Jaguar'ın nasıl üretildiğine tanık olmak için de web sitesinde yer alan formu doldurarak turlara katılabilirsiniz.

6- Rolls Royce / Londra

Rolls Royce

İşe alüminyum uzay çatı inşa etmek için 2.000 kaynak yapmakla başlanıyor, bu kaynakların her biri elle yapılıyor. Deri parçalar lazer hassasiyetiyle kesiliyor ve sadece en iyi parçalar işe yarıyor. Egzotik ağaçlardan otomotiv parçaları tasarlanıyor. Görkemli güzelliğiyle Rolls Royce sadece dünyanın en iyi lüks arabalarından biri değil o bir İngiliz mühendislik simgesi. Her şeyin birinci sınıf olması için araçlar Rolls Royce dev fabrikalarda üretiliyor. Geçmişi olan bu yenidünya arabalarının üretilmesi iki ülkedeki üç dev fabrikanın tasarım ustalığı ile hayat buluyor. Wildwood İngiltere, Rolls Royce fabrikasına ev sahipliği yapıyor ve bu fabrikada sipariş edilen her arabayı elle üretiyor. Bu da her bir araba için en az 2 ay süren bir süreç. Dingolfing Almanya'da Rolls Royce’un alüminyum çelik gövdesi pas tutmaz bir koruma tabakası ile kaplanıyor ve Almanya'daki Unterhollerau fabrikasında süper sağlam uzay çatısı ve gövdesi oluşturuluyor.

7- Porsche 911 / Stuttgart

Porsche

Dünyanın en modern otomobil fabrikalarından birine sahip olan Porsche, üretim boyunca her gün saniyelerle yarışıyor. Porsche 911; şekliyle, arkadan motorlu olmasıyla, yaşattığı hisle ve verdiği duygularla spor otomobil piyasasının demirbaşlarından biri. Ve Porsche'nin 40 yıldan uzun bir süredir Almanya'nın Stuttgart şehrindeki mega fabrikası saat gibi tıkır tıkır işleyerek 1 günde yüzlerce motor üretiyor. Ürün ve üretim işlemleri tek bir birim halinde olması ile efsanevi Porsche 911 başarıyı yakalıyor. Otomasyon, teknoloji ve yetenekli işçiler bir araya gelerek Porsche 911'in 16 farklı versiyonunu Stuttgart'daki bu mega fabrikada üretiyor.

Bonus: Devrim / Eskişehir

devrim

16 Haziran 1961 günü Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin yöneticileri ile 20 mühendis Ankara'da bir toplantıya çağrıldılar. Toplantıya başkanlık eden Genel Müdür Yardımcısı Emin Bozoğlu, Ulaştırma Bakanlığından alınan bir yazıyı okudu. Yazıda 'Ordunun cadde binek ihtiyacını karşılayacak bir otomobil tipinin geliştirilmesi' görevinin TCDD İşletmesine verildiği ve bu geliştirme için 1.400.000 TL ödenek ayrıldığı belirtilmişti. Teslim zamanı da 29 Ekim 1961 idi. Yani dört buçuk ay 29 Ekim 1961 sabahı Türkiye'de yapılan bir otomobil; kaportası pürüzsüz olmasa da, kendi tekerlekleri üzerinde ve yine Türkiye'de yapılan motorunun gücüyle, Büyük Millet Meclisi binasının önüne getirilerek dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'e sunulmuştur. Bu araç cumhurbaşkanını Anıtkabir'e, oradan da Hipodrom'daki geçit resmine götürmüştü.

devrim

Devrim, tamamıyla Türkiye'de tasarlanmış ve yine bu topraklarda üretilmiş olan ilk yerli otomobil. 1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Fabrikasında, 129 günde üretildi.

Türkiye’nin ilk üç büyük sektöründen biri olan otomotiv sektöründe; alternatif enerjili araçlar, yakıt tasarrufu, otonom araçlar gibi konularda ciddi araştırma ve yatırımlar yapılıyor. Sadece araba üretimi değil, aynı zamanda yedek parça, akaryakıt, servis, sigorta gibi sektörlerle de olan bağlantısından dolayı lokomotif bir sanayi dalı olarak kabul edilen otomotiv sektörü 68 yıllık bir geçmişe sahip. Türkiye’deki en büyük araba fabrikaları ise Bursa ve Kocaeli’de bulunuyor.

Yorumlar

tokay ceritoğlu 
18.10.2016
Otomobil fabrikaları ile markalarla ilgili bu yazı çok ilginç ve bilgilendirici. Biz Devrim’i geliştiremedik. İstiklal savaşında uçurduğumuz uçaklarımız vardı, iç ve dış mihraklar engel oldular. Saab’ın mülkiyet haklarını aldık, yola çıkacağı günü bekliyoruz. Umalım ve bekleyelim bu güzel ülkenin yollarında biz de kendi markalarımızla yörelerimizi görelim.
Yunus Nadi Lim 
17.10.2016
İlk fotoğraf sanırım Volkswagen’in fabrikasından ama bilgi verilmemiş... Güzel bir yazıydı, ilgimi çekti, teşekkürler...