Dam Meydanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Dam Meydanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Paylaş
Alper Kaya  
Eklenme: 26 Haziran 2012
 • Son Güncellenme: 31 Ocak 2024
Dam Meydanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Amsterdam’ın tam merkezinde yer alan Dam Meydanı için "Şehrin kalbi" nitelendirmesi yapılmaktadır. Hollanda’nın en ünlü meydanlarından birisi olan Dam Meydanı; Yüzyıllar boyunca pek çok tarihi olaya ve toplumsal değişime tanıklık ettiği için, lokasyon açısından olduğu kadar kent belleği açısından da şehrin kalbi niteliğindedir.

{ad:0}

Amsterdam’ın simgelerinden birisi olan Dam Meydanı; Sadece yerel halk için değil turistler için de popüler bir buluşma adresidir.

Dam Meydanı’nın Tarihi

Meydanın geçmişinin 13. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir. Zamanla, bir pazar yerine dönüşen Dam Meydanı, toplumsal etkinlikler için de merkez görevi görmeye başladı. 15. yüzyılda yeni yapıların inşa edilmeye başlandığı Dam Meydanı Hollanda’nın altın çağı olarak tanımlanan 17. yüzyılda ise politik ve ekonomik bir merkez kimliğini kazandı. 19. yüzyıla geldiğimizde ise şehrin kimliğini yansıtan bir odak noktasına dönüşen Dam Meydanı; Liman gemilerinin taşımacılığı ve büyük bir balık pazarı olmasıyla birlikte ticaretin de nabzının attığı bir bölge hâlini aldı.

Amsterdam’a Adını Veren Meydan

Dam Meydanı’nın ne denli önemli olduğunu, şehre ismini vermesinden de anlayabilirsiniz. 13. yüzyıl başında, Amstel Nehri’nin su taşkınlarına karşı şehri korumak için inşa edilen setler ile Dam Meydanı oluşmuştur. Şehrin ismi, Amstel Nehri ve Dam sözcüklerinin birleşmesi sonucu Amsterdam olarak şekillenmiştir.

Dam Meydanı’ndaki Önemli Kültürel Noktalar

Sahip olduğu önemli yapılar ile turizmin ve şehir yaşamının nabzını tutan Dam Meydanı’nda bulunan, akla ilk gelen bazı önemli noktalar şu şekildedir:

Kraliyet Sarayı

Dam Meydanı’nın batısında yer alan oldukça göz alıcı, neoklasik tarzdaki bu bina, 17. yüzyılda inşa edilerek Amsterdam Belediye Sarayı olarak kullanılmıştır. Günümüzde resmî etkinlikler için kullanılmakta, ziyaretçiler için de bir müze görevi görmektedir.

Kraliyet ailesinin resmî törenler için kullandığı saray, haftanın her günü saat 10.00 - 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yeni Kilise

Dam Meydanı’nın güneyinde bulunan Yeni Kilise, gotik mimarinin tipik bir örneğidir. Amsterdam’daki en önemli etkinlikler ve sergiler, çoğunlukla burada düzenlenmektedir.

Nieuwe Kerk (Yeni Kilise) haftanın her günü saat 10.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Ulusal Anıt

Dam Meydanı’nın tam ortasında yer alan Ulusal Anıt, 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler için inşa edilmiştir. 4 Mayıs günü burada ulusal bir anma töreni düzenlenmektedir. Hollanda seyahatinizi mayıs ayına denk getirirseniz, bu etkileyici töreni görmenizi öneririz.

Madame Tussauds Müzesi

Dünyaca ünlü balmumu heykelleri müzesinin bir şubesi de Dam Meydanı’nda yer alır. Pek çok ünlü kişinin oldukça gerçekçi balmumu heykellerini bu müzede görebilirsiniz.

Madame Tussauds Müzesi, haftanın her günü 10.00 - 20.00 saatleri arasında açıktır.

Dam Meydanı’nda Etkinlikler

Yıl içinde pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Dam Meydanı’nda özellikle yaz ayları gerçek bir cümbüş havasında geçer. Sokak sanatçılarından müzisyenlere kadar pek çok unsura rastlayabileceğiniz Dam Meydanı’nın Noel dönemi de ayrı güzeldir. Çünkü pek çok Hıristiyan ülkede olduğu gibi, burada da müthiş ışık süslemelerinin yanı sıra buz pateni pistiyle meydan renklenmektedir.

Amsterdam’ın tarihine yakından tanıklık etmek ve kültürünü keşfetmek istiyorsanız, Dam Meydanı sizin için nokta atışı bir destinasyon tercihi olacaktır. 

Dam Meydanı Nerede?

Dam Meydanı, Amsterdam’ın tarihi bölgesinde yer alır. Merkez tren istasyonunun 750 metre güneyinde bulunan Dam Meydanı’nın doğu batı güzergahı 200 metre, kuzey güney güzergahı ise 100 metre genişliktedir.

Yorumlar

Editor 
08.12.2014
Dam Meydanı, Amsterdam'ın en tarihi ve güzel meydanı. Konumunuzu buraya göre belirleyebilir, arkadaşlarınızla burada buluşabilir, meydanda müzik yapan gençlere denk gelirseniz onları dinleyerek hoşça vakit geçirebilirsiniz. Tarihi atmosferi ile gerçekten Avrupa'nın en önemli meydanlarından biri olduğunu hemen kanıtlıyor. Dikkat: Biz bisikletlerle meydanın içine de girmeye çalıştık, ancak yasakmış. Hoş hiçbir aksi hareketle karşılaşmadık ama hemen yolun karşı tarafında bulunan bisiklet otoparkına bisikletinizi bırakabilirsiniz.