Bursa'da Yaşama İsteği Uyandıran 10 Şey

Bursa'da Yaşama İsteği Uyandıran 10 Şey

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 19 Ekim 2015
 • Son Güncellenme: 13 Nisan 2024
Bursa'da Yaşama İsteği Uyandıran 10 Şey

Tarihi, doğası, insanları, aklını başından alabilecek lezzete sahip yemekleri ve daha niceleri ile yeşil Bursa seni çağırıyor. Türkiye'nin dört bir yanı cennet ama Bursa ayrı bir cennet. Daha önce Bursa'ya hiç gitmediysen, gitmek için hep ertelediysen ya da ben gittim ama çok vakit geçiremedim gezemedim diyorsan neler kaybettiğini birazdan görünce çok üzüleceksin. Bursa denilince eminim ki herkesin aklına bir şey gelir, benim içinse Bursa = iskender. Bursa tabi ki de sadece 'iskender kebap' demek değil ama öncelik sırasına göre öyle. :) İşte beni Bursa'ya aşık eden seni de senden alacak 10 maddeyi listeliyorum.

{ad:0}

Cumalıkızık, Gölyazı, Tirilye ve Görükle Dörtlemesi 

gölyazı

Şimdi bu dörtlemede neyin nesi dediğini duyar gibiyim. Burada bir Bursalı ve Bursa aşığı hemen ne demek istediğimi anlar. Tarihin kol gezdiği sokaklardan biridir Cumalıkızık. Gölyazı ise sakinliğin, huzur ve dinginliğin Bursa'daki adresi. Tirilye ise deniz ile tarihin buluştuğu bir balıkçı kasabası iken Görükle Bursa'nın en hızlı yaşayan, en eğlenceli, en kalabalık ve en çalışkan öğrenci beldesidir.

Uludağ

uludağ

Uludağ anlatılmaz yaşanır. Ama gerçekten Uludağ anlatmakla bitmez yaşamakla tadına doyum olmaz. Kışın Bursa'nın kalbi Uludağ'da atar. Tüm sosyete, yabancı turistler, kayağa ve snowboarda aşık sporcular Uludağ'dadır. Hele bir de yılbaşı partileri, kış festivalleri dillere destandır Uludağ'ın.

Tophane, Irgandı Köprüsü ve Asırlık İnkaya Çınarı

 ırgandı

Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbeleri Tophane'dedir. İnkaya'daki asırlık çınar ise Uludağ yolunda neredeyse Osmanlı ile yaşıt Bursa çınarlarından sadece biri. Irgandı Köprüsü, Bursalı zanaatçıların geleneksel el sanatlarını icra ettiği tarihi köprü. Bu arada Tophane'ye geldiğinde türbelerin hemen yanı başında bulunan çay bahçesinde Türk kahveni yudumlarken panoramik Bursa manzarasının tadını çıkarmanı tavsiye ederim.

Ulu Cami, Yeşil Cami, Yeşil Türbe


ulucami

Şehrin simgesel yapılarından Bursa Ulu Camii, Yeşil Cami ve Yeşil Türbe. Bursa'ya gelen herkes bu üç simgesel yapıdan birine uğramadan gitmez. Birbirleri ile karşılıklı olan Yeşil Cami ve Yeşil Türbe eşsiz bir Bursa manzarasına da sahiptir.  

Hacivatım - Karagözüm

karagöz

Bu iki karakterin gerçekten yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa nerede nasıl yaşadığı kesin olarak bilinmemekte. Haklarında anlatılan her şey bir rivayete dayanır. Bursalılar rivayet olsa da Hacivat ve Karagöz'e sahip çıkarak onların bir müzesini dahi yapmışlar. 

Pideli Köfte, İskender ve Cantık Üçlemesi


iskender

Bursa'nın simgeleşmiş yemeklerinden biri olan iskender kebabı sevmeyen yoktur. Ancak Bursa'da pideli köfte podyumlarda boy göstermeye başladığından beri iskender kebabın işi baya zorlaştı. Cantık ise benim kulvarım farklı dese de lezzeti hepsi ile yarışır nitelikte. Geldiğinde yemeden asla gitme.

Timsahlar, Teksas ve Şampiyonluk

 

bursaspor

'Yeşiline beyazına kalpten bağlıyız, yaz kış demeden hep seninle yaşarız. Bursaspor efsanesi durmadan anlatılacak, hedefimiz tek timsah şampiyon olacak!' Timsahı, timsah yürüyüşü, Yeşil İnciler'i, Teksas'ı, Ünitimsah'ı, Taraftar 16'sı, şampiyonluğu ve kupası ile Bursa'nın haklı gururu Bursaspor. Bu arada şampiyonluk kupasını Bursa Kent Müzesi'nde görebilirsin. 

Arap Şükrü Sokağı 

arapşükrüe

Bursa'nın en ünlü ve en özel sokağıdır bence Arap Şükrü Sokağı. Rakı - balığın, sazlı sözlü eğlencenin adresi Arap Şükrü'de bir akşam takılmadan Bursa'da eğlendim diyemezsin. 

Koza Han, Eski İpek Han ve Kapalı Çarşı 

kozahan

Ulucami'nin etrafında ve yakın yerlerinde Osmanlı'dan kalma tarihi ünlü çarşılarda alışveriş yapmanın, geniş avlularında dinlenmek ve kahveni yudumlamanın verdiği hazzı mutlaka yaşamalısın. 

Araba Müzesi ve Kent Müzesi

 

arabamüzesi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ve Bursa Kent Müzesi, Bursa'ya geldiğinde kesinlikle görmen gereken iki ayrı müze. Tofaş Araba Müzesi'nde fabrikanın ilk üretimi olan arabaları bile görebilirsin. Bilinenden çok farklı bu iki müzede hiç sıkılmadan gezeceğine ve bu kısacık zamanda Bursa'yı çok daha iyi tanıyacağına eminim.

Bonus: Kestane Şekeri ve Karyoka 

kestane şekeri

İşte bu tatlılar bir efsane dostum! Sakın sadece hediyelik alayım deme kendine de al. Çünkü, tadına baktıktan sonra vermekten vazgeçebilirsin.

Yorumlar

Hulya Aras 
30.01.2017
http://hulisfunnyfoodadventure.com/kelese-bir-vefa-borcum-var / Bursa Keleş’i tanıtan bu yazımı paylaşabilirsiniz.
Mualla MENDEŞ 
01.09.2016
Merhaba, ben Bursa’ya 3 kere gittim, çok çok beğendim. Şehir ve doğa olarak tarifsiz güzel. Fırsatım olunca her zaman gideceğim. Herhalde biraz pahalı her şey ama yine de tekrar tekrar görülmesi gereken yerlerden. Çok beğendim Bursa’yı, yine geleceğim.
Emrah Topçak 
29.10.2015
Tarihi hamamlar mutlaka görülmeli.
tokay ceritoğlu 
21.10.2015
Görüşlerin tamamına katılıyorum, neden Bursa şeftalisini unuttunuz? Türkiye’de belki çok yerde şeftali yetişiyor ama Bursa şeftalisinin farklı tadı var! Havası, toprağı, suyu…
Özkan Hacıoğlu 
20.10.2015
Bursa, Türkiye\'nin en yaşanası şehirlerinden biri. Yukarıda yazdığınız yerler son derece kıymetli ve doğru yerler. Muhakkak hepsi görülmeliler. Bunların yanında daha onlarcası sayılabilir, yazılabilir. Tüm bunların yanında gerek kültürel etkinlikler, konserler, tiyatro da tatmin edici durumda. Yemek, Bursalılar için çok büyük bir zevktir ve gerçekten bir dolu seçenek var. Ayrıca gece hayatı gerçekten muazzam...
Daha fazla yorum gör