İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 04 Mayıs 2016
 • Son Güncellenme: 12 Nisan 2024
İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

İstanbul’un gözdesi, Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, şehirden kaçıp soluklanmak için gerçekten de harika bir yer. Vapurlarla, martılar eşliğinde yapacağınız 1 saatlik keyifli bir yolculuğun ardından ayak basacağınız Büyükada’nın her köşesinde ayrı bir mutluluk var. İstanbul’un kalabalık ve gürültülü ortamının aksine, buraya bambaşka bir atmosfer hakim. İsterseniz günübirlik isterseniz de tüm hafta sonunuzu değerlendirebileceğiniz, yaşadığınız şehirde adeta bir turist gibi hissedeceğiniz Büyükada’yı gelin yakından tanıyalım!

{ad:0}

Büyükada Nasıl Bir Yer?

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Yerlisinden yabancısına haftasonu olunca İstanbul trafiğinden, karmaşasından, yoğunluğundan uzaklaşmak isteyenlerin soluğu aldığı yer: Büyükada. Hem İstanbul’dan çok uzaklaşmadan ulaşılabiliyor oluşu, hem gidiş yolunun martıların eşlik ettiği vapur seferleriyle sağlandığı, hem de saklı bir cennet gibi yemyeşil oluşuyla büyükada her göreni büyülemeye devam ediyor. Capcanlı renkleriyle gözleri üzerine çeken, fotoğraflarınızın arkaplanını süsleyecek rengarenk erguvanlar da adanın her tarafını sarmış durumda. Köşkleri, yokuşları ve nostaljik havasıyla Büyükada, samimi ve mütevazi bir atmosfere sahip.

Büyükada Tarihi Hakkında Kısaca

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

 Büyükada’nın tarihi 6. yüzyıla kadar dayanıyor. O dönemlerde Bizans İmparatoru tarafından adaya bir manastır inşa ettirilmiş. Sonrasında ise ada bir sürgün yeri haline gelmiş. Taht kavgalarından siyasi anlaşmazlıklara kadar pek çok sebepten ötürü çok sayıda prens ve devlet adamı adaya sürgüne gönderilmiş, Prens Adası ismi de buradan geliyor. Adanın Osmanlı’ya geçmesiyle uzun süreli bir sakinlik ortamı sağlansa da, Sultan 2. Abdülhamit’in tahttan indirilmesiyle ada tekrardan sürgün yeri olarak kullanılmaya başlamış. Cumhuriyet’in ilk yılları ile beraber 1984 yılında ada “sit” alanı olarak kabul ediliyor ve günümüzde de tarihin kalıntılarını taşımaya devam ediyor.

Büyükada Gezilecek Yerler

Büyükada’da ne yapılır diye düşünüyorsanız, hiç merak etmenize gerek olmadığını söyleyelim. Hem doğayla iç içe oluşu hem de tarihin izlerini taşımasıyla Büyükada’nın, gezerken kendinizi eski dönemlerin içinde gibi hissederken bir yandan da huzurla dolacağınız bir deneyim yaşatacağına şüphemiz yok. Sizlerin görmesini istediğimiz birkaç öneri hazırladık, bir haftasonunuzu bu huzur dolu adada geçirmek isterseniz buyrun gezi rehberiniz:

1- Saatli Meydan

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Vapurdan hemen indiğinizde karşınızda bulunan Saatli Meydan ile hiç vakit kaybetmeden eşsiz Büyükada turunuza başlayabilirsiniz! Meydanda yer alan, 1923 yılında yapılmış saat; adanın ikonik simgelerinden biri haline gelmesi sebebiyle Büyükada yolcularının neredeyse tamamının uğradığı bir buluşma noktası.

2- Sait Faik Abasıyanık Müzesi

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

 İlk 1959 yılında açılan müze, restore edilerek 2013 yılında yeniden ziyaretçilerin hizmetine sunulmuş. Edebiyata ilginiz varsa, bildiğiniz yazarların hayatlarından bir parça görmek okuma zevkinizi artırıyorsa bu müze tam sizin için diyebiliriz. Yılın her zamanı giriş ücreti ödemeden dolaşabileceğiniz bu müze, sadece edebiyat tutkunlarının değil herkesin deneyimlemesi gereken bir yer.

3- Adalar Müzesi

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Büyükada'da bulunan Adalar Müzesi; adaların tarihi, kültürü ve adada yaşamış önemli insanlar hakkında bilgileri barındırıyor. Küçük olsa da, güzel düzenlenmiş ve adayı gezerken tarihini daha iyi hissedebilmeniz için görmeniz gerektiğini düşündüğümüz bir müze diyebiliriz. Müzeye giriş için 12 TL kadar bir ödeme var, indirimli girişler ise 5 TL.

4- Reşat Nuri Güntekin’in Evi

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Hayatının önemli bir bölümünü Büyükada’da geçiren ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin’in evi de ziyarete açık bir şekilde sergileniyor. Adalar Müzesi'ne son derece yakın olan evde yazarın kullandığı çeşitli eşyaları bulunuyor, aynı zamanda köşkün eşsiz mimarisi de göz ardı edilemeyecek bir güzellikte. Adalar Müzesi’ne uğramışken Reşat Nuri’nin evini de görmemek olmaz!

5- Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Büyükada’da gezilecek tarihi yerlerin başında gelen, yapımı 1751 yılına dayanan ve o dönemde küçük bir kilise olarak inşa edilmiş olan Aya Yorgi Kilisesi, sonrasında uzun yıllar boyunca manastır olarak hizmet vermiş. 23 Nisan ile 24 Eylül arasında özel olarak dualar edilen kilisede eğer zeytinyağı alarak kiliseye bağış yaparsanız dileklerinizin kabul olacağına inanılıyor.

6- Rum Yetimhanesi

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Yetimhanenin tarihi 1898 yılına kadar uzanıyor, zamanında ünlü mimar Alexandre Vallaury tarafından otel olarak inşa edilmek istenmiş ancak Sultan 2. Abdülhamit izin vermediği için hiç satışa çıkarılmamış. Sonrasında Rum Cemaatinden Zarifi ailesi tarafından satın alınan bina, 1911-1964 yılları arasında Rum Yetimhanesi olarak kullanılmış. Dünyanın en büyük ahşap binalarından biri olan Rum Yetimhanesi, her göreni ihtişamlı yapısı ve mimarisiyle etkilemeye devam ediyor.

Büyükada Yapılacak Aktiviteler

1- Bisiklete Binin

büyükada yapılacak şeyler

Büyükada’yı keşfetmenin en güzel yolu bisiklete binmektir. Bu yüzden Büyükada’ya ayak basar basmaz yapmanız gereken ilk şey, meydanda bulunan bisikletçilerden birinden bisiklet kiralamak olmalı. 15 km’den oluşan bu ada keşfinde, çam ormanları arasından kıvrılan yollar, masmavi bir deniz manzarası ve tarihi köşklerin görkemli görüntüleri sizlere eşlik ediyor olacak.

2- Nostaljik Fayton Turu Yerine Yürüyün

büyükada yapılacak şeyler

Bazıları için pedal çevirmek işkenceden başka bir şey değil. Olabilir. Adayı yürüyerek de keşfedebilirsiniz. Özellikle Aşıklar Yolu olarak adlandırılan o kısa yolun tadı en güzel yürüyerek çıkar. Yürümeyi tercih etmeyenler, nostaljik fayton turu da yapabilirler. Faytonlar iskele meydanının oradan hareket ediyor. Fakat biz atların o hallerine üzüldüğümüzden pek tavsiye etmiyoruz.

3- Aya Yorgi Kilisesi’ni Ziyaret Edin

büyükada yapılacak şeyler

Büyükada’nın olmazsa olmazlarından biri Aya Yorgi Kilisesi. Büyükada’nın en yüksek noktasında bulunan bu tarihi kiliseye sadece yürüyerek ulaşabilirsiniz. Oldukça yorucu bir tırmanışın ardından sizi enfes bir manzaranın beklediğini söyleyebiliriz. Biraz manzaranın tadını çıkardıktan sonra kiliseyi gezebilir, dilerseniz hemen yan tarafta bulunan restoranda yemek yiyebilir ya da serinletici bir şeyler içebilirsiniz.

4- Plajlarda Denize Girin

büyükada yapılacak şeyler

İstanbul’da denize girebileceğiniz nadir yerlerden biri Büyükada. Dolayısıyla eğer yaz aylarında adaya gelirseniz, Büyükada’nın farklı plajlarında denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Büyükada’da denize girebileceğiniz plajlar ise; Naki Bey Plaj, Kumsal Plajı, Yörükali Plajı ve Prenses Koyu Plajı.

5- Piknik Yapın

büyükada yapılacak şeyler

Yemyeşil çam ormanlarıyla kaplı Büyükada’da piknik yapabileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Hatta Adalar Belediyesi, bunun için birçok piknik alanı belirlemiş. Özellikle bahar aylarında serin örtünüzü çimlere ve doğanın ortasında huzurlu ve keyifli vakitler geçirin.

6- Prinkipo Dondurmacası'nda Dondurma Yiyin

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Eğer Büyükada’ya gelmişseniz, Prinkipo Dondurma & Waffle’da dondurma yemeden kesinlikle adadan dönmemelisiniz. Tamam, belki bir Roma dondurması değil ama yine de oldukça özel bir tadı olduğunu vurgulamamız gerek bu noktada. Ada keşfinizi tamamladıktan sonra, vapura binmeden önce mutlaka jübileyi Prinkipo Dondurmacısı’nda yapmalısınız, bizden söylemesi.

7- Balık Ziyafeti Çekin

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Büyükada’da balık ziyafetinin tadı gerçekten de bambaşka oluyor. Karşınıza İstanbul’un sakin ama bir o kadar da kalabalık görüntüsünü alarak keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Zaten o an İstanbul’da yaşamaktansa, İstanbul’u uzaktan seyretmenin çok daha güzel olduğunu fark edeceksiniz. Büyükada mekanları arasından dilediğinizi seçin ve bol muhabbetli bir balık ziyafeti çekin sevdiklerinizle.

Büyükada Denize Girilecek Plajlar

İstanbul'un Gözde Gezi Rotası: Büyükada Hakkında Her Şey

Marmara Denizi’nin en temiz plajlarından birine sahip olan Büyükada, denize girmek için de birbirinden güzel çok sayıda alternatif bulunuyor. Eğer hem şehir merkezinde olup hem de kendinizi tatil köyünde gibi hissetmek istiyorsanız Büyükada sizin için harikulade bir tercih. Büyükada’ya gittiyseniz ve nerede denize girileceğini bilmiyorsanız okumaya devam edin, sizler için Büyükada’nın en güzel plajlarını derledik!

  • Prenses Koyu Plajı
  • Aya Nikola Halk Plajı
  • Yörükali Plajı
  • Naki Bey Plajı
  • Viranbağ Plajı
  • Eskibağ Halik Koyu Plajı
  • Kumsal Aile Plajı

Büyükada’ya Nasıl Gidilir?

Eşsiz bir boğaz manzarası ile birlikte, martı seslerinin size eşlik ettiği kısa ama keyifli bir vapur yolculuğuyla Büyükada’ya ulaşmak çok kolay! Vapurla Büyükada yolculuğu; Eminönü’nden 1 saat 15 dakika, Kabataş’tan 1 saat 30 dakika, Beşiktaş’tan 1 saat 45 dakika, Bostancı ve Kartal’dan ise 25-30 dakika sürüyor.

Büyükada’da Nerede Kalınır?

büyükada yapılacak şeyler

Büyükada otellerinde konaklamanın nasıl bir keyif olduğunu yaşamadan bilemezsiniz. Oldukça kaliteli ve seçkin otellerin yer aldığı Büyükada’da, dilerseniz ada merkezinde dilerseniz de adanın arka taraflarında bulunan daha sakin otelleri tercih edebilirsiniz. Birçok pansiyon ve butik otelin de yer aldığı Büyükada, size eşsiz bir konaklama deneyiminin yanı sıra, unutulmaz bir hafta sonu vadediyor. {search:buyukada-otelleri,Büyükada Otelleri}

Yorumlar

Firdevs 
18.07.2021
öncelikle yazılanların herhangi birini gerçekleştirebilmeniz için ya bisikletçi ya da dağcı olmanız gerek bu bayırlı yollarda bisiklet sürmek gerektiğini kim ortaya çıkarmış bilemiyorum paranın gözünüzde bir değeri yoksa gidip konaklayabilirsiniz ve fiyatı ortalama 70-80 tl olan plajlarda yüzebilirsiniz bisikletlerinizin frenlerini kontrol etmeniz söylenmiş evet doğru fakat hemen ardından bisikletlerinizi koyacak bir yer de aramaya başlayın bisiklet yerine elektrikli araç kullanırım diyorsanız da uzun kuyruklar beklemeyi göze almanız gerekiyor gereksiz pahalı kafe ve restoranlarda oturmayı tercih etmezseniz de söyleyeyim oturacak ağaçlık gölge bir alan yok maalesef insan kalabalığı deseniz gırla eğer isteğiniz deniz ve bisikletse Yalova?ya gelip deniz kenarında bisiklet sürebilir, Çınarcık ve Esenköyde de denizin alasında yüzebilirsiniz iyi tatiller
murat artuner 
20.05.2016
Nakibey Plajı'nı mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Tesis, mekan ve çalışanlar çok ilgili. En büyük özelliği bekar almamaları. Sığ deniz çoçuklar için ideal. Kaydırak ve müzik, her şey mükemmel.