Beypazarı'nın Kültür Mirası: Telkari

Beypazarı'nın Kültür Mirası: Telkari

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 19 Ocak 2012
 • Son Güncellenme: 16 Nisan 2024
Beypazarı'nın Kültür Mirası: Telkari

Ankara'nın 100 kilometre batısında yer alan Beypazarı, eski çarşısı ve geleneksel konutlardan oluşan karakteristik dokusuyla görsel bir zenginlik sunuyor.

Güneşli havaların görünmesi ile birlikte yaz tatili için başlıyor otel rezervasyonları. Kendini deniz kenarında, bir kumsalda hayal etmeye başlıyor yoğun çalışma temposundan uzaklaşmak isteyenler. Ancak dört bir yanı tarih ve kültür güzellikleri ile dolu olan Türkiye'de tatili yaz mevsimi ile sınırlandırmamak gerekiyor.

{ad:0}

Binlerce yıllık tarihe sahip Anadolu'nun hemen her yerinde kültürel değerler kendini gösteriyor. Her yörenin kültürünün ana öğesini birbirinden farklı öğeler oluşturuyor. Ankara Beypazarı'nda kültürel birikimin ana öğelerinden birini ise telkâri sahipleniyor.

Tamamen el yapımı bir ürün olan telkâri için kısaca tel işleme sanatı demek mümkün. İnce tel haline getirilen gümüşün bükülmesiyle birçok küçük motif oluşturuluyor ve motiflerin bir araya getirilmesi ile birbirinden güzel ürünler ortaya çıkıyor. Telkari sanatının kullanıldığı takılar ise en çok rağbet görenler. Özellikle Ankara Beypazarı'ndan dönerken, alınan hediyeler arasında ilk sıradaki konumunu koruyor.

Kuyumculuk sektöründeki gelişmeye bağlı olarak, birçok el sanatı gibi telkâri de yok olmamak için çabalıyor. Ankara Beypazarı'nın yanında Midyat ve Trabzon'da da telkâri sanatının yaygın olduğunu söylemek mümkün.

Beypazarı Telkari

Ankara Beypazarı'na giden ve yörenin kültürünü, el sanatlarını tanımak isteyen birçok kişi Beypazarı otellerinde konaklamayı tercih ediyor. Bu kısa yörenin atmosferine hakim olmak için en az 2 gün bu yörede misafir olmak gerekiyor.

Beypazarı'nda birçok Beypazarı oteli hizmet veriyor. Hafta sonlarında ve özel tatil günlerinde oldukça talep gören Beypazarı otellerinde konaklamak için, erken rezervasyon yaptırmakta fayda var. Dilerseniz eğer Beypazarı otellerini inceleyebilir, ulaşım konusunda detaylı bilgi edinebilir ve kendinize keyifli bir kültür tatili hediye edebilirsiniz.