Belgrad Ormanı Hakkında Merak Edilen 7 Şey

Belgrad Ormanı Hakkında Merak Edilen 7 Şey

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 25 Şubat 2016
 • Son Güncellenme: 12 Nisan 2024
Belgrad Ormanı Hakkında Merak Edilen 7 Şey

İstanbul’un geriye kalan en önemli yeşil alanlarından biri Belgrad Ormanı. Doğal oluşum olması dolayısıyla da tam bir hazine niteliğinde bu şehirde yaşayanlar için. Şehrin köşesinde gizli kalmış yeşil bir dünya burası. Mesire yerleri, su kemerleri, doğal yaşamı ve huzurlu ortamı ile Belgrad Ormanı Sarıyer'de, İstanbulluların nefes almak için uğradıkları kaçış noktalarından biri. Hazır bahar mevsiminin de eli kulağındayken, gidilecek en güzel yerlerden biri olan Belgrad Ormanı hakkında merak edilenleri, Belgrad Ormanı Tabiat Parklarında neler olduğunu sizin için derleyelim dedik.

{ad:0}

1- Belgrad Ormanı Nerede ve Nasıl Gidilir?

belgrad ormanı

Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadası’nın en doğusunda bulunuyor. Doğusu İstanbul Boğazı'na, kuzeyi ise Karadeniz’e kadar uzanıyor. Araçla gelmeyi düşüyorsanız Maslak-Sarıyer istikametine doğru gidip, Tarabya sapağından U dönüşü yapmalı ve Bahçeköy tabelalarını takip etmelisiniz. Takip edeceğiniz yol sizi ormanın girişine kadar götürecek. Yaya olarak gelecekler de, 42T, 42R, 42M, 42HM veya 153 numaralı otobüs hatlarını kullanabilirler. Belgrad Ormanı Sarıyer ilçesinde yer almaktadır.

2- Giriş Ücretli Mi?

belgrad ormanı giriş ücreti

Evet, araçla gelecekseniz giriş ücreti bulunuyor. Yaya ya da bisikletliler için herhangi bir giriş ücreti ödenmiyordu en son. Ben araçla gitmiştim ve giriş ücreti olarak 11 TL ödemiştim. Aracınızın türüne göre giriş ücretleri değişiyor, 20 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu arada bunlar hafta sonu fiyatları. Ben 2 yıl önce gittiğim zaman, hafta içi araçla giriş ücreti 5 TL idi.

3- Belgrad Ormanı’nda Görülmesi Gereken Yerler

belgrad ormanı görülmesi gerekenler

Belgrad Ormanı’nın zaten başlı başına kendisini görmeniz gerekiyor. Ancak içerisinde saklı kalmış pek çok hazine bulunuyor. Burası gerçekten de şehrin ortasında bir vaha misali. Belgrad Ormanı’nda görülmesi gereken önemli yapılar ise hiç şüphesiz bentler, yani su kemerleri. 1600’lü yıllardan 1800’lü yıllara kadar yapılmış 6 tane bent yer alıyor Belgrad Ormanı’nda. Bunların arasından Büyük Bent’i kesinlikle görmenizi tavsiye ediyoruz. İçlerinde en genç bent olan Sultan Mahmut Bendi de görülmeye değer. Bunlara ek olarak, ormanın içerisinde bulunan gölün kenarındaki tahta iskele, henüz çok az kişi tarafından keşfedilmiş. Burada şahane fotoğraflar çekebilirsiniz.

4- Belgrad Ormanı’nda Yapılacak Şeyler

belgrad ormanı yapılacak şeyler

Şimdi, öncelikle şunu belirtmeden geçmeyelim; ana kapıdan girer girmez yol ikiye ayrılıyor. Sol taraftan 3 km ilerlediğinizde yürüyüş parkına ve Neşet Suyu piknik alanına varırsınız. Sağ taraftan ilerlerseniz bentler ve piknik alanları karşınıza çıkacaktır. Zaten tüm bu yollar orman içinde birbirine bağlanıyor. Belgrad Ormanı’nda yapılacak en güzel şeylerden biri ise hiç şüphesiz sabah saatlerinde gerçekleştirilecek koşu ya da yürüyüş. Bu anlamda İstanbul’un en güzel parkurları da burada bulunuyor. En uzun yürüyüş yolu 6,5 km ve Büyük Bent’in yanında bulunuyor. Ayrıca pek çok mesire ve piknik alanı da yer alıyor. Belgrad ormanı mangal yerleri içerisinde bazıları kendin pişir kendin ye şeklinde. Mesire yerlerinin hepsi de tabelalarla gösteriliyor. Bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyin. Yalnız, hafta sonu bir hayli kalabalık oluyor. Ayrıca belirlenmiş alanlarda Belgrad ormanında kamp alanları mevcut, buralara hazırlıklı gelerek kamp yapabilirsiniz.

5- Sırbistan ile Bir Bağlantısı Var Mı?

belgrad ormanı su kemerleri

Aldığımız duyumlara göre içinizden bazıları Belgrad Ormanı’nın, Sırbistan’daki Belgrad şehrinde olduğunu sanıyormuş. Bu konuya hemen açıklık getirelim. Hayır, Belgrad Ormanı gayet de İstanbul’da. Ama evet, Sırbistan ile şöyle bir bağlantısı var; Kanuni Sultan Süleyman, 1521 yılında Sırbistan seferinden dönerken, beraberinde pek çok Sırp esirini yanında getirmiş. Bu Sırp esirler de, ormanın içerisinde bir köye yerleştirilmişler ve bu köye de Belgrad Köyü demişler. Tabi köy halkı zamanla bentlerdeki suları kirletince köyü ormandan ayırmak zorunda kalmışlar. Ormanın adı da Belgrad Ormanı olarak kalmış. Uzun yıllar boyunca İstanbulların su ihtiyacı bu bentlerden sağlanıyormuş.

6- Vahşi Hayvan Var Mı?

belgrad ormanı hakkında

Yaklaşık 5,500 hektarlık doğal bir ormandan bahsediyorsak, doğal yaşama ait birkaç canlı türünün orman içerisinde yaşamaması biraz tuhaf olurdu. Vahşiden kasıt aslan, timsah filansa eğer, hayır onlar yok. Genel olarak çok sayıda kuş türü, sürüngen ve memeli hayvan barınıyor Belgrad Ormanı’nda. Kızıl geyik, kızıl tilki, yaban domuzu ve altın çakal türleri mevcutmuş duyduğumuz kadarıyla. Hayvanlar için konan av yasaklarıyla da, tehlikede olan türler burada rahatça üreme olanağı bulmuşlar. Bu arada, Belgrad Ormanı’nın %75’i meşe ağaçlarından oluşuyor. Kayın, gürgen ve kestane ağaçlarına da rastlanıyor. Yani anlayacağınız, İstanbul’un en önemli doğal yaşam alanlarından biri Belgrad Ormanı.

7- Bir Pazar Günü Önerisi

belgrad ormanı nerede

Size naçizane bir öneride bulunmak isteriz. Eğer aracınız varsa, sabah saatlerinde Sarıyer’e gelip, Sarıyer Hünkar Börekçisi’nde meşhur Sarıyer böreği yiyebilir, oradan da Belgrad Ormanı’na gidebilirsiniz. 1-2 saat yürüyüş yaptıktan sonra, Bahçeköy yolu üzerinden Eyüp’e geçebilir ve Pierre Loti’ye çıkıp, manzaraya karşı bir çay içebilirsiniz. Bir başka gün de Belgrad Ormanları sınırları içerisinde yer alan Atatürk Arboretumu’nu ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Ancak buranın ayrı bir giriş ücreti bulunuyor.

Yorumlar

Dağhan ersin 
17.01.2022
Hepsi tek başına geçirmek yaşamak Daha doğrusu baş dinlemek için hepsi bu.
Ahmet güvenç 
05.10.2020
Acaba balık tutmak serbestmi yasakmi ? Cevaplarsanız cok sevinirim
Yunusbalaban 
01.08.2020
Cok guzel bir yer ama dogada yasamasini bilmiyoruz pis birakiyoruz nasil bulduysan oyle birak pisse eger tsmizle
hasanh 
14.07.2020
Belgradda cuma namazi icin biyer varmi acaba. Mescit var ama kiliniyormu acaba
Şule 
25.06.2020
Belgrad Orman’ında alkol kullanmak yasak mı acaba ya da mesire alanlarında mangal yaparken alkol kullanmamızda bir sakınca var mı?
Daha fazla yorum gör