Batum Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Şey

Batum Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Şey

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 12 Ağustos 2016
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024
Batum Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Şey

Hemen yanı başımızdaki tarihi ve turistik şehir olan Batum'da rahat rahat gezmek için gidilebilecek en ideal zaman aralığı; haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları. Bu aylarda özellikle Batum sahillerinde hizmet veren mekanlarda keyifli vakit geçirmek mümkün. Karadeniz kıyısında yer alan bu şehir dört mevsim çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor. Ülkemize yakın olması ve kolayca ulaşılabilmesi ile de Batum, Türkler tarafından en çok ziyaret edilen yerler listesinde üst sıralarda yer alıyor. Hala gelişmekte, büyümekte ve değişime devam etmekte olan Batum hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Unutmadan hemen belirtelim; nüfus cüzdanınızla Gürcistan’a gitmek üzere Türkiye'den çıkış yapanların işlemlerini gerçekleştiren görevlilerce giriş - çıkış belgesi veriliyor. Sınırda verilen bu belgeyi Gürcistan'da kaldığınız süre boyunca yanınızda taşımanız gerekiyor. Çünkü; Türkiye'ye tekrar girerken nüfus cüzdanınızla birlikte verilen bu belgeyi görevliler sizden tekrar istiyor. Tıpkı K.K.T.C. giriş - çıkışlarında olduğu gibi.

{ad:0}

1 - Batum'a Nasıl Gidilir

Batum Havaalanı

Batum uçak bileti: 2007 yılında hizmete açılan havaalanı ile birçok firma Batum'a karşılıklı seferlere başladı. Sizler de hızlı, kolay ve rahat bir şekilde seyahat etmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey Batum uçak bileti satın almak. Uçak bileti nasıl alınır öğrenmek içinse sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Batum'a araba ile gitmek: Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıkta bulunan Batum'a karayolunu kullanarak aracınızla giriş yapabilirsiniz. Vizesiz ülkeler arasında olması ve pasaport olmadan nüfus cüzdanı ile giriş yapılabilmesi avantajları ise şehre olan ilgiyi her geçen yıl daha da arttırıyor.

Araba ile Batum'a nasıl gidilir

Gürcistan'a kendi adınıza kayıtlı aracınızla giriş - çıkış yapabilirsiniz. Eğer araç ruhsatı sizin adınıza kayıtlı ise araç ruhsatı dışında herhangi bir belgeye ihtiyacınız yok. Ancak araç kendi adınıza kayıtlı değilse; araç sahibi tarafından verilmiş araç kullanma vekaletnamesi ve vekaletnamenin Gürcistan'ın ülkemizdeki dış temsilciliklerince onaylanmış İngilizce veya Gürcüce tercümesini bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca Batum'a yakın olan TÜrkiye'deki şehirlerden günübirlik turlar satın alarak da Batum'a kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Örneğin Trabzon, Rize veya Artvin'den ya da Kars-Ardahan-Batum turlarına katılabilirsiniz.

2 - Batum Otelleri, Batum Otel Fiyatları

Batum otelleri ve batum otel fiyatları

Batum otelleri arasında her zevke ve her bütçeye göre bir konaklama alternatifi bulunuyor. Siz öncelikle şehir merkezinde mi, şehir merkezinden uzakta mı, yoksa sahil kesiminde mi kalmak istediğinize karar verin. Batum'da dünyaca ünlü lüks ve 5 yıldızlı oteller de bulunuyor. Ayrıca otel işleten ya da otel sahibi olan birçok Türk de var. Batum otel fiyatları da sizin konaklamayı düşündüğünüz konuma ve tesisin misafirlerine sunduğu hizmetlere göre değişiyor. Batum otel fiyatları üzerinde farklılık yaratan diğer bir nokta da seyahat ettiğiniz mevsim. Kış aylarında biraz daha uygun olan konaklama fiyatları yaz sezonu ile belli bir oranda artıyor.

3 - Batum'da Nerede Kalınır?

Batum'da nerede kalınır

Bu konuda da Batum'a gelmenizdeki amaca göre seçim yapabilirsiniz. Önceliğiniz dinlenmek, deniz ve güneş ise sahil şeridinde yer alan oteller tam size göre. Batum’da kumsal yok, taşlık da olsa çok geniş bir plaj var. İstediğiniz zaman denize ulaşabilir, sahilde güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Batum gezinizde amacınız şehrin renkli gece hayatını, kumarhanelerini, modern ve tarihi binalarını ve geniş meydanlarını keşfetmekse tavsiyemiz kesinlikle şehir merkezindeki tesislerden birini tercih etmeniz yönünde.

4 - Batum Gece Hayatı

Batum Gece Hayatı

Batum, uyku nedir bilmeyen dünya şehirlerinden biri. Havanın kararmasıyla başlayan ışıl ışıl hayat sabahın ilk ışıklarının sokakları aydınlatmasına kadar devam ediyor. Kumarhanelerde, kulüplerde, eğlence mekanlarında kısacası gece hayatında herkes Türkçe konuşuyor. Karadeniz erkeği Batum’u öyle bir bellemiş ki; her yerde onlara rastlamak mümkün. Batum'un gece kulüplerinde eğlence gece yarısından sonra başlıyor. Batum sokaklarındaki bar ve pub tarzı yerlerdeki televizyonda yerel halk Türk kanallarında (Show, Kanal D) yayınlanan programları izliyor, çayı ince belli bardaktan, meyve suyunu markası Dimes olanlarından tercih ediyor. Serdar Ortaç, Sertap Erener, Tarkan dinliyorlar. Anlayacağınız Batum'da hiç yabancılık çekmeyeceğiniz, her şey Türkiye ile aynı neredeyse. Bu arada geleneksel müziğin çaldığı, yerel kıyafetler eşliğinde dans gösterisi yapılan folklorik Gürcü gecelerine de birçok restoranda denk gelebilirsiniz.

5 - Batum'da Ne Yenir?

Batum'da ne yenir ne içilir

Yurt dışında zaman zaman en büyük sıkıntı bu yönde yaşanıyor. Eğer ki domuz eti yemek konusunda katı kurallarınız var ise kıyısından, köşesinden domuz eti kaçmasın diye genel olarak et ve etli yemeklerden hatta süt ürünlerinden de uzak durmanızı tavsiye ederiz. Seviyorsanız her fırsatta balık ve deniz mahsullerini tercih edin. Gürcistan mutfağı Türk mutfağı ile kıyaslanınca biraz fakir kalıyor. Ülkenin her yerinde hamur işlerinden biri olan Gürcü böreği yani Haçapuri oldukça meşhur ve yaygın. Chashushuli, Gürcistan mutfağının en meşhurlarından olan bu yemek bazı restoranda ara sıcak olarak servis ediliyor. Khinkali yani Gürcü mantısı geleneksel Çin mantısı büyüklüğünde hazırlanıyor ve kişi başı 3 tane yeterli oluyor. Elarci, Silor ve Badricani Batum'da tadabileceğiniz diğer lezzetlerden sadece birkaçı.

6 - Batum Gezilip Görülecek Yerler

Batum'da gezilip görülecek yerler

Şehirde sanat her yerde her köşe başında, o yüzdendir ki Batum için Miracle (mucizeler) ve Love (aşk) şehri deniliyor. Gürcistan’ın en büyük şehirlerinden olan Batum, 7 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi, tertemiz plajları ve yemyeşil doğası ve misafirperver insanları ile biliniyor. Meşhur Batum Bulvarı, Batum sahil şeridinde Karadeniz kıyısı boyunca uzanıyor. Kıyı kesimi kafeler, restoranlar ve çocuklara hitap eden eğlencelerle dolu.

7- Batum Para Birimi

Batum'un para birimi daha doğrusu Gürcistan'ın resmi para birimi Lari'dir. Güncel 2024 kurları ile 1 TL, 0,087 değerindedir.

Batum'da gezilip görülecek yerler

Avrupa Meydanı’nın ortasında yükselen elinde altın post olan Medea Heykeli, Batum’un en gösterişli ve dikkate değer binalarından biri olan eski postane binası, 2000 yıllık alfabenin yer aldığı Alfabe Kulesi, görkemli Poseidon Heykeli'nin yer aldığı Tiyatro Meydanı ve Azerbaycanlı delikanlı ile Gürcü kız arasındaki aşkı anlattığı Ali ve Nino heykelleri mutlaka görülmesi gerekenler arasında. Bu kadarla da sınırlı değil tabii Batum'un gezilip görülecek yerleri. Şehrin güzel botanik bahçesi, Batum Piazza Meydanı, St. Nicholas Kilisesi, Batum Katedrali ve Batum Dolphinarium da diğer önemli gezilip görülecek yerler arasında.

Yorumlar

Emin 
09.03.2020
Gürcistan'a ne kadar parayla gitmeliyim?
Bishkek 
08.01.2020
Batum, Poti, Rustavi, Tiflis hepsini gezdim. Ben hayatımda bu kadar mutsuz bir halk görmedim. Hayat şartları onlar için çok zor. Alışveriş yaparken bile tebessüm etmiyorlar. Şehirler genel olarak temiz ve güzel. Yazın daha da güzel olduğunu düşünüyorum. İyi derecede Rusça bildiğim için anlaşmakta sıkıntı çekmedim. Rusça konuştuğun zaman davranışlarında daha yakın oluyorlar. Kaldığım otelin sahibi her sabah kahvaltı ısmarladı. Genelde tipik bir kominizim şehri. Bakımsız evler, mutsuz insanlar. Hayat bize göre biraz pahalı, imkan varsa gidip görün.
14.09.2019
Selam, Gürcistan-Batum'dan araba, Mercedes gibi, nasıl alınır? Ne gibi işlemleri vardır? Bilgi verirseniz sevinirim.
ibizabatumi 
07.08.2019
Merhaba arkadaşlar Sertan ben yaklaşık 4 yıl Belarus ve Ukrayna deneyimler sonrası bu yıl 4 aylık Batum gözlemlerim sonucu rehberliğe başlamış bulunuyorum. Kısaca Batum hakkındaki gözlemlerimi ve bilgilendirmelerimi belirtmek istiyorum. Sınır kapısı harç pulu şuanda 50 TL, yaklaşık 2 ay önce gelen zamla 15 TL’den fiyat artırımı yapılmıştır. Araçla girişlerde aracın sizin üstünüze yada şirket üstüne ise şirket vekaleti gerekiyor. Araçla girişlerinizde Gürcistan gümrüğünde 80 TL gibi bir sigorta yapılıyor. Evet şimdi gelelim sınır kapısındaki tehlikelere; Gürcistan sınır kapısında korsan taksi misali taksiciler bulunuyor. Kötü bir Türkçe ile “Abi çok iyi biliyoruz Batumu gelin disko var, her şey var, bildiğim otel var vs. '' şeklinde sizi dolandırmak isteyenlerden uzak durun. Yine sınır kapısındaki bayanlara gelelim ''Biz Kemalpaşa’da çalışıyoruz Batum'a bırakır mısınız bizi de '' vs diye yaklaşan arkadaşlardan da uzak durun. Külliyen ayak ve dolandırma mantığı. Sırf bunlar yüzünden Türk milleti dolandırılıp bir daha Gürcistan'a gelmek istemiyor. Gürcistan şu anda Avrupa birliğine imza atmış ve en azından benim gördüğüm en güvenli yer. Kimse kimseyi dolandırmaz, kimse kimseden çıkar beslemez vs, hırsızlık olmaz yani ultra güvenlidir. Ama buraya gelen kaçak milletimiz burada öyle bir şey yapıyor ki gelen tatilciyi yani kendi memleketlisini bu duruma düşürüyor. Yani her yerde olduğu gibi Gürcistan’da da en büyük bela Türk vatandaşı diye geçinen arkadaşlar. Gelelim yemek konusuna. Zaten her yerde harıl harıl yazıyor "Haçepuri, hinkali vs" ama yiyeceğiniz yeri bilmelisiniz. Her yer o kadar da iyi yapmıyor. Puşkin caddesinde Adjara Palace sahilde Vivalatino Restoran tercihleriniz olabilir. Türkiye’ye dönüşte de koli şeklinde hediyelik olarak 30’luk armut gazozu tercih edebilirsiniz. Gece hayatı noktasına gelirsek; Gürcistan'da Türkiye’den turist çekme işini doların yükselmesi ile %30 kaybetti desek yeridir; ama bunlarından yanında en büyük tavsiyem harcamalarınızı Türk parası yapabileceğiniz yerlerde kontrol altına almak. Olay gece hayatı olduğu sürece standart uygun oteller tutun 80-100-120 TL’yi geçmez genel olarak. Booking bunun için biçilmiş kaftan; ama çok fazla ev var bu da takılacağınız zaman en azından bayanlar açısında problem olabiliyor. Genelde gün içinde yaz sezonu dolayısıyla sahilde beach clublarda takılın. Emin olun iyi vakit geçirirsiniz. Umarım. 2019 için iyi bir bilgilendirme makalesi olmuştur hem kendim için hem de bu site için bir yarar sağlar. Batum hakkında her konuda yazabilirsiniz. Umarım destekle Batum’daki olumsuzlukları güzel anılara çeviririz dostlar. Herkese dolu dolu, eğlenceli tatiller.
Gezgin ge 
04.08.2019
Arkadaşlar merhaba. Olumlu ve olumsuz yorumların gerçeklik payı var. Ama kendi halinde olan, gereksiz işlere girmeyen bir kişi Batum’da sorun yaşamaz diye düşünüyorum. Gitme amacına göre daha önce çok sorun yaşayan gördüm. Hiç problem yaşamadan güzel bir şekilde geçiren çok arkadaşım da oldu. Asıl önemli olan Batum’da kendini kaybetmeden bilinçli şekilde hareket etmek. Onun haricinde bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.
Daha fazla yorum gör