Anılarıyla Baş Başa Kalan 9 Terk Edilmiş Köy

Anılarıyla Baş Başa Kalan 9 Terk Edilmiş Köy

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 10 Kasım 2014
 • Son Güncellenme: 12 Nisan 2024
Anılarıyla Baş Başa Kalan 9 Terk Edilmiş Köy

Kimi geçim derdi yüzünden terk etmiş doğup büyüdüğü topraklarını, kimi sulara gömmüş bütün anılarını. Hepsi de başka şehirlerin yolunu tutmuş, belki de ‘bir gün geri geleceğiz’ demişler de o yüzden tüm evlerin kapıları açık kalmış. Terk edilmiş köyler, bir zamanlar tüm acıların ve sevinçlerin paylaşıldığı, sokaklarda çocuk çığlıklarının yankılandığı, şimdilerde hatıralara gömülmüş bir şekilde yalnızlığa bürünmüş. İşte kimseciklerin dolaşmadığı, anılarıyla baş başa kalan Türkiye'nin 9 terk edilmiş köyü.

{ad:0}

Sandırma Köyü

 

sandima koyu nerede

Bodrum’da, Yalıkavak’ın tepesinde terkedilmiş bir köy Sandima Köyü. Kekik ve kimyon kokuları arasında Bodrum yarımadasının kalan son izlerini taşıyor. Evlerin hepsi yarı yıkık durumda. Kayalık bir boğazın içine kurulmuş olan Sandima Köyü’nün öylesine şahane bir deniz manzarası var ki, akıllara durgunluk verir.

Kayaköy 

kayakoye nasil gidilir

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bir Rum yerleşimi iken 1923 mübadelesinde boşaltılmış Kayaköy. Eşsiz bir doğanın ortasında, terk edilmiş evler ve harabeye dönmüş kiliseler yaşıyor. Yeniden yapılaşmanın mümkün olmadığını anlayan köylüler bu topraklara veda ediyorlar.Terk edilmiş köyler içerisinde oldukça popüler olan Kayaköy, şimdilerde turizme kazandırılmanın çabası içine düşürüldü.

Savaşan Köyü

 

savasan koyu halfeti

Şanlıurfa Halfeti’nin cennet köşelerinden biri Savaşan KöyüFırat Nehri’nin acımasız suları altında kalmış olması buraya ayrı bir hüzün katıyor. Köy öylesine etkileyici bir atmosfere sahip ki, o terk edilmiş köyler içerisinde dolanırken boğazı düğümleniyor insanın. Köy halkı 30 km ötedeki bir bölgeye yerleştirilmiş. Şüphesiz köyün en büyüleyici manzarası, gövdesini suların altına gömmüş olan cami minaresi.

Zaz

 

zaz koyu mardin

Mardin’in Midyat ilçesinde, Kul Dağı üzerinde Tur Abdin Köyleri olarak adlandırılan köylerin üçüncüsü Midyat Zaz. Şimdilerde ismi İzbırak olarak geçiyor. Farklı bir atmosferi var. Köyün içinde surlarla çevrili bir kilise bulunuyor. Köy halkı 90’lı yıllarda terk etmiş burayı. Şuan birkaç korucu aile yaşıyormuş. Kapadokya’yı anımsatan taş evleri var, hepsi de ıssız. 

Dereköy

gokceada derekoy

Gökçeada’da ıssızlığa bürünmüş bir köy Dereköy. Evler yıkılmamak için direnç gösteriyor adeta. Dereköy bir zamanlar Balkanların en büyük köyüymüş. Köy halkı mübadele zamanında terk etmiş köyünü ve Yunanistan’a gitmiş. Bir daha da kimse yerleşmemiş buralara. 

Çökene Köyü

bursa cokene koyu

Bursa’da tabiri caizse hayalet bir köye dönüşmüş Çökene Köyü. Köyden şehre göçün en güzel timsali olarak duruyor Çökene. Anlaşıldığı üzere halkın Çökene Köyü’nü terk etmesinin nedeni geçim derdi. Köyde bulunan birçok evin eşyaları bile yerli yerinde duruyor. Kapılar açık, duvarlarda anıların izleri var.

Sazak Köyü

izmir sazak koyu

İzmir Karaburun’da bulunan büyüleyici bir köy Sazak Köyü. Köyde yaklaşık olarak 120 hane bulunuyormuş ve 100 tanesinde Rumlar, 20 tanesinde Türkler yaşıyormuş. Söylenene göre Rumların ve Türklerin barış içinde hayatlarını sürdürdükleri nadir köylerden biriymiş Sazak. Şimdi kimsecikler yok, sadece rüzgarın uğultusu var. 

Eski Çıplak Köyü

 

eski ciplak koyu

İzmir Bayındır’da, Dededağ’ın eteklerinde tüm yaşanmışlıkları geride bırakmış ıssız bir köy Eski Çıplak. Köy halkı 1980’li yıllarda kendi istekleriyle aşağıdaki Yeşilova Köyü’ne yerleşmişler. Zaman, köyün taş ve kerpiç evlerini aşındırmış. Şimdilerde çok az bir yapı bulunuyor Eski Çıplak Köyü'nde. 

Karanlık Köyü

karanlik koyu kikrlareli

Kırklareli’nde, Istranca Dağları’nın en kuytu köşesinde bulunuyor Karanlık Köyü. Tahmin edildiği üzere, büyük iş umutlarıyla şehre gidenlerin oluşturduğu büyük göç, köyün bugünkü kaderinin sorumlusu. Şimdilerde İncesırt Köyü’ne bağlı bir mahalle olmuş Karanlık Köyü (Mahallesi).

Yorumlar

Akin atmaca 
01.06.2021
Satilikmi bu koy acaba fiyati nekadar kim ilgileniyor burayla almak istesek kiminle gorusecez
Sureyya Sezgek 
29.08.2019
Tesadüfen gördüğüm bu sayfa çok ilgimi çekti ve okuduklarım karşısında şaşkınlığımı gizleyemedim, acaba gerçek mi, şaka mı falan diye düşünmekten kendimi alamadım. Gerçekse çok üzücü, buralar tekrar yaşanılır hale gelmeli. Yazık, çok yazık olmuş eğer doğruysa.
SOON FİLMS 
09.08.2019
Cinli olan yerler: Çökene Köyü, Eski Çıplak Köy, Dere Köy, Karanlık Köy.
aybars foryuna 
23.09.2018
Hangileri cinli köy?
cuma börekci  
03.09.2017
Çok güzel köyler ama kimsenin kalmadığını zannetmiyorum, küçük bir şaka yapmış bunu yapan arkadaşlarımız.
Daha fazla yorum gör