Karahisar Kalesi
Karahisar Kalesi - Görsel 1
Karahisar Kalesi - Görsel 2
Karahisar Kalesi - Görsel 3
Karahisar Kalesi - Görsel 4
5 Fotoğraf
4/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

Karahisar Kalesi Hakkında

Karahisar Kalesi Afyonkarahisar’ın merkezinde bulunan ve oldukça ziyaretçi çeken bir yer olmasıyla öne çıkıyor. 226 metre yüksekliğindeki kale, ziyaretçilerine harika bir şehir manzarasının yanı sıra, kültürel çeşitliliği ile keyifli bir deneyim sunuyor. Şehrin tam ortasında olması, kaleye çıkıldığında şehrin tamamının görünmesine olanak sağlıyor ve böylece ziyaretçilerine aştıkları yola değen bir deneyim yaşatıyor. Bunun yanı sıra Karahisar Kalesi’nin şehrin merkezinde bulunuyor oluşu, ziyaretçilerine ulaşım açısından da oldukça büyük bir rahatlık sağlıyor. 

Tarihe ilgi duyanlar bir yana, Karahisar kalesi fotoğraf çekmeyi sevenler için de oldukça güzel bir seçenek olarak nitelendirilebilir. Kalenin dıştan görünüşü,

  • İç Kale,
  • Orta Hisar ve
  • Aşağı Hisar

isimli bölgeleri ve en üst noktasına çıkıldığında sunduğu şehir manzarası fotoğraf çekenlerin keyifli kareler yakalamasına olanak sağlıyor.

Karahisar Kalesi Yorumları

Şehrin simgesi haline gelmiş Karahisar Kalesi’ne ait birçok efsane bulunması, kalenin çekiciliğini ve gizemini arttırırken, ziyaretçilerin de ilgisini çekmeyi başarıyor. Anlatılan çeşitli efsaneler sebebiyle kalenin içinde insanların ipler ve kurdeleler bağladıkları dilek ağaçları bulunmakta. İnanışa göre, evlenmek isteyen kişiler bu dilek ağaçlarına ip bağladıkları takdirde dileklerini gerçek oluyor. Yine buna benzer şekilde, kalenin içinde bulunan taş küvete yatan kadının hamile kalacağı yönünde bir inanış bulunuyor. Kale hakkındaki bir başka inanış ise, kalenin en tepesine çıkmayı başarabilenlerin, 7 yıl boyunca Afyonkarahisar’dan ayrılmayacağı yönünde. Tabii bu çeşitli inanışlar ve kale hakkında anlatılan efsaneler işin eğlenceli kısmı olsa da Karahisar Kalesi’nin aslında 3 bin 360 yıllık geçmişiyle tarihe şahitlik etmiş oldukça önemli bir yapı olması, en dikkat çekici özelliklerinden biri olarak görülebilir. Konaklama için Afyonkarahisar otelleri seçeneğini inceleyebilirsiniz. 

Karahisar Kalesi tarih boyunca farklı medeniyetler tarafından, çok farklı amaçlar için kullanıldığı için kültürel bir zenginliğe ev sahipliği yapıyor. 

  • Hititler zamanında sığınak olarak, 
  • Frigler zamanında Kibele’ye tapınma yeri olarak
  • Osmanlı zamanında ise hem devlet hazinesi ve halkın malları korumak için, hem de hapishane olarak 

kullanılmış. Karahisar Kalesi, barındırdığı tarihsel ve kültürel çeşitlilikle zaman içinde en çok turist çeken bölgelerden biri olmaya hak kazanırken şehrin de gözde ziyaret bölgelerinden biri haline geliyor. 

Dik yamaçları ve yürümesi zorlu patikaları olduğu için Karahisar Kalesi’ni görmeye gelen turistler çoğunlukla kalenin eteklerinde fotoğraf çekilmeyi tercih ediyor. Diğer bir yandan ise Karahisar Kalesi yorumları göz önünde bulundurulduğunda, yüzlerce merdiveni aşıp da kaleye çıkabilmeyi başaran ziyaretçiler, aştıkları zorlu yola değdiğini düşünüyor.

Karahisar Kalesi Yol Tarifi

Karahisar kalesi nerede diye merak edecek olursanız, ulaşımı oldukça kolay denebilir. Hem toplu taşımayla hem de şahsi araçlarla rahat bir ulaşım bölgesinde bulunan kale, şehrin merkezine bağlı olan ve eski evlerin bulunduğu Kale Mahallesi’nde yer alıyor. 

  • Kale, Ulucami Caddesi üzerinde konumlanan ve Afyonkarahisar’ın en büyük camisi olan Ulu Cami’nin hemen karşısında kalıyor. 
  • Caminin yan tarafında bulunan patikayı takip ederek kaleye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 
  • Ayrıca caminin çevresinde aracınızı park edebileceğiniz alanlar da mevcut. 
  • Çıkmanız gereken yokuş ve yüzlerce basamak da göz önünde bulundurulduğunda Ulu Cami’den Karahisar Kalesi’ne yürüyerek yarım saat gibi bir sürede ulaşabileceğinizi söylemek mümkün.

Karahisar Kalesi’ne gitmek için toplu taşıma kullanacaksanız, bu tarihi yapı şehir merkezinde konumlandığı için şehrin neresinde olduğunuz önemli olmadan minibüs ve otobüslerin yardımıyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Afyonkarahisar Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar açısından zengin bir şehirdir.  Karahisar kalesi yol tarifi ise şahsi araçlarıyla kaleyi ziyaret etmek isteyenler için oldukça yararlı olacaktır. Kaleye kendi araçlarıyla gitmeyi planlayan kişiler, Birlik Caddesi ve Emir Baba Caddesi güzergahlarını kullanarak zahmetsiz bir şekilde ulaşım sağlayabilirler. 

Yorum / Değerlendirme

4/5
Mükemmel
Neredekal Değerlendirme
Yorum puanı 1Yorum puanı 2Yorum puanı 3Yorum puanı 4
Karahisar Kalesi
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?